Uredništvo

 |  Kultura

LIFFE: Zberi se, babica

V okviru 31. Liffa bo preko spletne platforme cinesquare.net na ogled črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji, medtem ko Sarajevo ovija grožnja bližajoče se bratomorne vojne.

Film se odvija aprila leta 1992, ko se ob babičini smrtni postelji zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno.

Minute se spremenijo v ure in ure v dneve. Družinske člane vse bolj grabi nervoza. Med njimi vznikajo spori glede nasledstva; še posebej vroča tema je dedovanje velike družinske hiše v Sarajevu. Tudi babica s poslednjimi vzdihi po svoje sodeluje v njihovem prerekanju. Morda pa jo ravno to ohranja pri življenju? Družini se zdi spletkarjenje proti eni od sester pomembnejše od strašljivih znakov kataklizme, ki se zarisuje na obzorju.

"Film pripoveduje o razpadu družine, ki se prepira glede nepomembnih materialnih reči, medtem ko se okoli njih sesuva svet. Zaslepljeni z drobnimi nepomembnostmi ne opazijo resne grožnje. Film pripada času pred vojno, vendar menim, da močno nagovarja današnji čas in, kar je precej pomembno, to počne duhovito," je zapisal režiser Pjer Žalica.

iMeEUFSlfiY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.