Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 6  |  Dva leva

Obilni prleški sendvič s slatino

(južina prvakov)

»Ko so se potolčeni in izčrpani Napoleonovi vojaki delno peš, delno na repicah volovskih ali konjskih vpreg vračali iz daljne Rusije, so mnogi postali v Prlekiji. Mišljeno je bilo le za kak teden ali dva za počitek, a mnogi so ’obtičali’ za vedno. Od takrat so v tistih krajih ostali neredki francoski priimki ali zgolj poslovenjeni priimki francoskega porekla (na primer: Dubois – ali po prleško ’iz šume’, po vojaku ki se je nekaj časa skrival v gozdu in se spečal z domačinko ter kasneje postal znani lokalni vinar ...). Skratka, ovdovele gospodinje so jim dale posteljo in streho, Francozi pa so jim s svojim znanjem kultivirali samorodnico ter obogatili preprosto kmečko kuhinjo. Od takrat dobra vina in izborna hrana prleške pokrajine. In tradicionalni prleški sendvič izhaja prav iz tega obdobja. Ima več inačic. Najpogosteje ima 7 hodov, k vsakem hodu je pripisana pijača, ki se jo meša s kislo vodo, ali slatino, kot se reče v tistih krajih. Prvi trije hodi se jedo s prsti, naslednji z žlico ali vilicami in nožem. Zadnji s celo dlanjo. Med hodi mora biti vsaj 20 do 30 minut premora, da se hrana in pijača poležeta in brbončice umirijo. Ta čas tradicionalno podjetni Prleki izkoristijo za sestankovanje.
Primer prleškega sendviča:
I. S prsti:
1. Rezina jeter prisilno pitanih prleških gosi na pregretem ovsenem kruhu.
2. Grozdje sorte Izabela.
3. Stožci posušenega pikantnega kajžarskega sira.
Za poplakniti: Šilce prleške žganjice, kozarec radenske ali vode.
II. Na žlico ter z vilicami in nožem:
4. Lükova žüpa (tradicionalna čebulna juha v posodi iz testa).
5. Tikva iz krüšne peči (pečena prleška buča).
6. Pečena prleška gos z mlinci ter (sezonsko) ocvrti žabji kraki.
Za poplakniti: prleški špricar (tradicionalna brezalkoholna mešanica šipona in radenske).
III. Z roko:
7. Sladki krapec iz krušne peči (sladica iz sladke skute na nevzhajanem testu iz ajdove moke). Za odjavo: špricar z laškim rizlingom.«
— (Vir: Kulinarika slovenskih pokrajin)

Zakaj to počno? Namreč, arogantno kršijo lastne prepovedi. Eden (minister Hojs) gre na službeno pot brez šoferja in spotoma še k tašči pokosit travo na njenem vikendu, drugi (minister Koritnik) je čakal na teste na koronavirus v pretesnem kozmetičnem salonu. Spet tretji (zunanji minister Logar) je med čakanjem na rezultate testa (kasneje je zbolel) v Narodni galeriji snemal promocijski video. Oblastniki in osamosvojitelji se ob različnih priložnostih čredno družijo. Ob Kolpi so se sprehajali bolj tesno drug ob drugem kot begunci, ki bežijo čez mejo. Na neki pasji procesiji v Stični prav tako. Sploh Pahor konstantno in sistematično krši prepovedi in ogroža starčke, otroke, kogarkoli ..., ne zaradi hudobije, ampak zaradi ljubezni. Ljubezni do sebe. Primerov je več, kot se jih človek more spomniti. Zadnja dva ekscesa pa sta onkraj vsakršne primerjave. Minister Počivalšek se je v času stroge zapore udeležil sestanka v prleškem gostinskem lokalu Taverna. In pojasnil, češ, poslovni sestanki so v gostiščih dovoljeni, če se upoštevajo omejitve in razdalje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.