Izak Košir

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Figa

Figa
© Peter Uhan

Goran Vojnović: Figa, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 13/03 ob 20. uri

Figa, tretji v vrsti nagrajenih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine. Jadran (Benjamin Krnetić) ob dedkovi (Janez Škof) smrti in sumu samomora začuti potrebo po temeljitejšem raziskovanju družinske zgodovine, ki jo je med drugim zaznamovalo tudi priseljevanje z območja nekdanje Jugoslavije. Figa je zgodba o (ljubezenskih) odnosih, o podedovanih strahovih in hrepenenjih. Prvo gledališko uprizoritev romana je režiral Luka Martin Škof, v njej pa igrajo še Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Maja Sever in drugi. Vstopnice za prenos predstave v živo prek spleta si lahko zagotovite na drama.kupikarto.si.

Božidar Dolenc, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Do 06/06

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) je na ogled razstava Avtografija, zagonetnost, uporništvo fotografa Božidarja Dolenca, ki je s svojim nekonformističnim duhom ob tematiziranju uličnih prizorov izoblikoval fotografsko poetiko, prepoznavno po skoraj boleči neizprosnosti in pomenski trpkosti. Dolenc je bil najvidnejši fotograf v drugi polovici 20. stoletja v Sloveniji. Ker gre za pomembnega pričevalca časa in prostora, so se v MSUM odločili, da se skrbno posvetijo tudi njegovemu obsežnemu korpusu posnetkov alternativne kulture 80. let prejšnjega stoletja.

Alternativna Zemlja: Benjamin Bratton, aksioma.org/ reprogramming

15/03 ob 19. uri

Drugi gost Aksiomine letošnje pogovorne serije (re)programiranje, ki gosti svetovno priznane mislece, bo ameriški sociolog in teoretik arhitekture Benjamin Bratton, ki si je zamislil takšna orodja za projekt preoblikovanja našega planeta, da bo ta še naprej omogočal življenje. Z novinarko in pisateljico Marto Peirano bosta razpravljala o tehničnih, družbenih in političnih infrastrukturah, prenos pa si boste lahko ogledali na spletni strani projekta (aksioma.org/ reprogramming) in na Aksiomini Facebook strani. Tudi tokrat se obeta klepet z gledalci, v pogovor pa se bodo vključili tudi gostje v studiu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.