Saša Eržen

2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Hudo

Cascatelli

Nova oblika testenin

© Arhiv Mladine

Dan Pashman, že desetletje ustvarjalec in voditelj podkasta Sporkful, v katerem teče govor o hrani, lahko na vprašanje »Kaj ste pa vi počeli zadnja tri leta?« ponosno odgovori: »Razvijal sem makaron!« Pri tem so bili zanj najpomembnejši trije elementi: da se makarona omaka dobro oprime, da ga je lahko nabosti na vilice in da ponudi poseben užitek, ko vanj zagrizemo. Triletno raziskovanje in razvoj nove vrste testenin – ker med tristotimi obstoječimi ni našel nobene, ki bi ga povsem zadovoljila – je dokumentiral v posebni petdelni izdaji svojega podkasta, imenovani Mission impastable. Idealni makaron je ustvaril s pomočjo newyorškega proizvajalca testenin Sfoglini in ga poimenoval z italijanskim imenom cascatelli, slapovi oziroma majhni slapovi. Testenine v surovem stanju po obliki še bolj kot na slapove spominjajo na tobogančke, a takšno ime verjetno ne bi bilo dovolj poetično. V vreli vodi jih je treba kuhati kar 15 do 18 minut, omaka pa jih ima zavoljo valovitih robov res rada. Za zdaj so bili slapki naprodaj le na spletu in so seveda takoj pošli, nove pošiljke pa se je nadejati šele v treh mesecih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.