Uredništvo

 |  Kultura

Naša jeza je brezmejna

Zadnjih 50 let demonstracij skozi fotografski objektiv Toneta Stojka

Drugi petkov kolesarski protest, Ljubljana, 1. maja 2020

Drugi petkov kolesarski protest, Ljubljana, 1. maja 2020
© Tone Stojko

Muzej novejše zgodovine Slovenije in Mladinska knjiga sta izdala obsežno monografijo Naša jeza je brezmejna: demonstracije 1968–2020 Toneta Stojka, ki na 360 straneh razgrne tematsko bogato in motivno raznoliko kronološko foto zgodbo zadnjih petdeset let demonstracij skozi avtorjev fotografski objektiv. V sredo, 5. maja, ob 19. uri bodo pripravili spletni pogovor s Tonetom Stojkom, urednico in soavtorico knjige Natašo Strlič ter soavtorji, ki ga bo vodila vodja Galerije Jakopič in kustosinja Marija Skočir. 

Priznani in z nagrado Prešernovega sklada nagrajeni fotograf Tone Stojko je reportažni, gledališki, portretni, koncertni in tudi osebnointimni fotograf. Njegov izjemni fotografski opus razkriva osišče njegovega dela – fotografije demonstracij kot avtorjevo življenjsko poslanstvo in njegov osebni prispevek k družbeni odgovornosti. V dobrih petdesetih letih je v fotografsko brezčasnost ujel osrednja protestna gibanja, javna skupinska in individualna izražanja nezadovoljstva različnih družbenih in poklicnih skupin. Tone Stojko je bil vedno tam, kjer se je pisala zgodovina.

V sredo, 5. maja, ob 19. uri boste lahko na spletu spremljali pogovor s Tonetom Stojkom, urednico in soavtorico knjige Natašo Strlič ter soavtorji.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije hranijo preko 60.000 črno-belih negativov, ki jih je Stojko večinoma ustvaril kot dolgoletni fotograf in urednik fotografije tednika Mladina med letoma 1971 in 1994. Bogati arhiv je bil izhodišče za nastanek monografije.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije hranijo preko 60.000 črno-belih negativov, ki jih je Stojko večinoma ustvaril kot dolgoletni fotograf in urednik fotografije tednika Mladina med letoma 1971 in 1994.

Knjiga Naša jeza je brezmejna je črno-bel in barven sprehod po demonstracijah v slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru. V kronološkem zaporedju in v petih sklopih se pred bralcem odvijajo zgodbe od prvih Stojkovih analogno ovekovečenih študentskih demonstracij leta 1968 do novih, barvnih in digitalnih fotografskih zapisov demonstriranja v "koronavirusnem" letu 2020. V vsak sklop bralca uvedejo besedila priznanih avtorjev različnih profilov: dr. Mladena Dolarja, dr. Rudija Rizmana, dr. Vlada Miheljaka, Ervina Hladnika - Milharčiča, dr. Alija Žerdina, Nataše Strlič in Aljoše Mastena. 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.