Uredništvo

 |  Kultura

Sprehod po salonu polpretekle zgodovine

Javka pri Rdeči zvezdi 

Umetnik Marko A. Kovačič je prostore stare tovarne Mehanika v Trbovljah preobrazil v potovanje skozi našo polpreteklo zgodovino in sedanjo realnost. Postavitev Javka pri Rdeči zvezdi sestavlja vrsta instalacij in ambientov, ki skupaj tvorijo kompleksno celoto. Vsako nedeljo v juniju bo potekalo vodstvo z umetnikom.  

Zadnji dve leti ima Kovačič delovni atelje v Trbovljah, ki se nahaja v bivši tovarni Mehanika – zdaj Ropotarn’ci, kjer je postavil celostno instalacijo svojih novih in preteklih del in artefaktov. Prostor je spremenil v muzej – salon, ki je odprt za javnost kot družbeni in družabni prostor dialoga in konfrontacije.

V Javki pri Rdeči zvezdi 2021 se umetnik ukvarja s časovnimi konteksti, rekonstrukcijami in fikcijami, kjer so stvari nenehno v dialogu s časom in prostorom. Postavitev sestavlja vrsta instalacij in ambientov, ki skupaj tvorijo kompleksno celoto. Njihovo prostorsko in časovno umeščenost bom zasnoval glede na točko tukaj in zdaj v trojnem prostorsko-časovnem razmerju: pred, zdaj in po. …

"V mojem delu že leta sledim transformaciji kulturnih in družbenih sistemov. Še prav posebej se te transformacije zrcalijo v Trbovljah, nekdaj močnem industrijskem središču v t. i. Rdečih revirjih. Doslej sem že dokumentiral propad in zapiranje elektrarn in rudnikov po Sloveniji in naredil vrsto video in fotografskih posnetkov ter svoja dognanja strnil v interaktivni instalaciji Izgubljeni horizont v Galeriji Kapelica v Ljubljani leta 1997," pravi Kovačič.

"V mojem delu že leta sledim transformaciji kulturnih in družbenih sistemov. Še prav posebej se te transformacije zrcalijo v Trbovljah, nekdaj močnem industrijskem središču v t. i. Rdečih revirjih. Doslej sem že dokumentiral propad in zapiranje elektrarn in rudnikov po Sloveniji in naredil vrsto video in fotografskih posnetkov ter svoja dognanja strnil v interaktivni instalaciji Izgubljeni horizont v Galeriji Kapelica v Ljubljani leta 1997."

Marko A. Kovačič

Njegova umetniška praksa – performansi, instalacije, asemblaži, brikolaži, kolaži in video filmi –, temelji na estetiki najdenih in izbranih predmetov, oblik in vsebin, predelanih ter z artefakti in umetninami dopolnjenih sestavljankah. "To so različni (marginalni) predmeti, ki so povezani z mojo osebno in našo kolektivno polpreteklo zgodovino. Reciklirani izkušnji spomina dodajam novo vrednost in s tem novi pomen, ko predmetom spreminjam obliko, jih reinterpretiram ter postavljam v nove kompozicije. Iz odsluženih sodobnih potrošniških predmetov, ki so postavljeni v različne mehanizme in sestavljenke, ustvarim ambiente, ki so možna posledica kaosa sodobne družbe in ki lahko sprožajo nelagodje, hkrati pa nudijo "užitek ob gledanju," pravi avtor.

Po njegovih besedah bomo lahko videli doslej najkompleksnejšo uprizoritev nekega dolgega in fascinantnega procesa, ki je zaobjel družbena obdobja polna protislovij in paradoksov skozi umetnost. Premišljali bomo, kaj nam pove ta izbrani, a dokaj široki, diapazon prikazni iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Raziskovali bomo instalacije, artefakte, kipe, plakate, knjige, pozabljene in zavržene predmete. Spraševali se bomo o kontekstih, rekonstrukcijah in fikcijah v nenehnem dialogu s časom in prostorom.

Prijave za ogled razstave na telefonski številki 031 563 971 ali e-pošti marko.komarko@gmail.com. Za skupino 5 ali več oseb možen obisk po dogovoru.

5dve-Chr7SY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.