Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nika Autor: Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

Nika Autor: Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

WoW, več prizorišč, Ljubljana

12/06—25/06

Festival WoW je nastal v okviru evropskega projekta Women on Women (Ženske o ženskah), organizira pa ga Mesto žensk in k sodelovanju so med drugim povabili Niko Autor s filmom Filmski obzornik 80 – Metka, Meki, ki se bo v torek, 15. junija, premierno odvrtel na zunanjem odru Kinodvora (film hkrati sodi v program Festivala migrantskega filma), pa Barbaro Kapelj, ki se bo predstavila z razstavnim projektom Lastne sobe, dokumentarno-raziskovalno instalacijo, ki bo krasila prostore Cirkulacije2 v podhodu Ajdovščina. Kako si predstavljajo idealno lastno sobo, bodo pokazale sodelujoče umetnice Lea Aymard, Eva D. Bahovec, Ivana Djilas, Alenka Kreč Bricel, Ema Kugler, Tamara Lašič Jurković, Urša Menart, Suzana Tratnik in Metka Zupanič. Izšel bo tudi turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk, ki ga bodo v nedeljo, 13. junja, predstavili med izletom na Kras. Več na wow.cityofwomen.org.

10. Festival Spider, Park Tivoli, Ljubljana

16/06—20/06

V Plečnikovem letnem gledališču v ljubljanskem parku Tivoli bo že desetič potekal Spider, festival radikalnih teles. Letos pričakujejo 80 umetnikov iz osmih držav, njihove nastope pa bosta dopolnila Festival radikalnih pogovorov in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih. Na festivalu se bodo predstavila znana imena, med njimi Addrien Hód, ki bo z ekipo razkrivala paradoksalne pojave v okvirih gibanja, mirovanja in monotonije, Bodhi Project in Benjamin Kahn s prvim delom trilogije, posvečene vprašanjem telesa in stereotipov, ter številni drugi. Več na www.spiderfestival.com.

14. Festival Klovnbuf, Ljubljana

12/06—19/06

Klovnbuf je mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa, tokrat pa bo v znamenju iskanja ravnotežja med nebom in zemljo, saj je človek v postpandemičnem svetu popolnoma izgubljen, zato je treba poiskati novo ravnovesje sil. Festival prinaša živo in atraktivno zmes sodobnega cirkusa, ki bo razpreden po različnih lokacijah Ljubljane – od Fužinskega gradu do Parka Tabor, Kongresnega trga, Centra Skala, Plesnega teatra Ljubljana do Stare mestne elektrarne. Urnik na www.klovnbuf.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.