Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Kultura

Nasilne meje

Življenje beguncev na Festivalu migrantskega filma

Izziv solidarnosti

Izziv solidarnosti

Slovenska filantropija bo od 14. do 17. junija že dvanajstič pripravila Festival migrantskega filma (FMF). Projekcije bodo v Ljubljani v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in v prostorih Slovenske filantropije. Obiskovalke in obiskovalci si bodo filme lahko ogledali tudi v osmih drugih krajih po Sloveniji, v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

Poleg projekcij bodo v okviru festivala potekale še spremljevalne prireditve, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila in življenja beguncev. FMF bo letos potekal v petih sklopih – Nasilne meje, Portreti, Imperializmi, Mladoletniki in mladoletnice na poti ter Raznoliki obrazi migracij, na ogled pa bo 21 filmov iz 12 držav.

Na festivalu bo gostovalo osem filmskih ustvarjalcev, tudi tokrat pa bodo v ospredju aktualne zgodbe iz življenja tistih, ki so bili dom prisiljeni zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine ali pohlepa korporacij. Z letošnjo vsebino želijo ustvarjalci FMF opozoriti na nasilne meje, še vedno živi imperializem, zlorabo naravnih bogastev, položaj migrantskih delavk in delavcev ter pomen solidarnosti.

Odprtje festivala bo v ponedeljek, 14. junija, ob 21.30 na dvorišču ljubljanskega Kinodvora, otvoritveni film Izziv solidarnosti (Défi de solidarité, 2019) sta posneli francoski avtorici Anne Richard in Caroline Darroquy. Na sklepni dan, 17. junija, pa bo ob 17.30 v Slovenski kinoteki projekcija filmov Go Game (2019) in Reka duhov (Rijeka duhova, 2019).

Več o programu boste našli na spletni strani fmf-slovenija.si, udeležba na prireditvah je brezplačna, to ne velja le za ljubljansko premiero filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (Nika Autor, 2021), ki bo prikazan v sodelovanju z Mestom žensk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.