Saša Eržen

16. 7. 2021  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

Pečica na sonce

Do okolja prijazna kuha

© Arhiv Mladine

V poletni pripeki nam sonce lahko služi za pripravo hrane in vretje vode: za kakršnokoli kuho na prostem je namreč kot nalašč solarna pečica, ki peče, cvre, duši, kuha v vodi ali na pari in v kateri temperatura doseže do 290 °C le s pomočjo sončnih žarkov. Ne gre za povsem novo pogruntavščino, saj naj bi prvo že leta 1767 ustvaril Horace Benedict de Saussure, aristokrat, fizik in začetnik gorništva. Osrčje pečice, ki je videti kot izdolbljen valjar, napolnimo s sestavinami, vstavimo v cev na ohišju in vse skupaj obrnemo proti soncu. Verzija, ki zadostuje za dva do tri obroke, tehta tri kilograme in na soncu v povprečju pripravi obrok v dvajsetih minutah; hrenovke skuha v pol manj, za cmarjenje kile ali več mesa pa potrebuje do eno uro. V večji lahko pripravimo štiri do šest obrokov, v prenosni, ki tehta manj kot kilogram, kuhamo za enega ali dva. Na dotik ostane vedno hladna, ne glede na to, koliko je razbeljena v notranjosti. Pečica deluje tudi, kadar je oblačno, celo v dežju in snegu, le ponoči si z njo ne moremo kaj dosti pomagati; obstaja pa hibridna različica, ki jo lahko po potrebi priklopimo na 12-voltni izvor elektrike v avtu, avtodomu ali na čolnu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.