Saša Eržen

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

Plavajoči žar

Peka na vodi

© Arhiv Mladine

Preden se poslovimo od sezone dobrot z žara, piknikov in vročinskih rekordov, ki kličejo po hlajenju v vodi, vrzimo oko na napravo, ki združuje na videz nezdružljivo – peko na žaru med namakanjem v vodi. Gre za žar, ki plava na vodi in se imenuje float’n’grill, prihaja pa iz ZDA, kjer je na voljo od letošnjega poletja. Črn kovinski žar, ki vključuje pokrov, je pritrjen na plastično podlago v modri ali rdeči barvi, na kateri so tri vdolbine za pijačo ali začimbe ter ob strani zasnovani dve vlečni kljuki, skozi kateri lahko povlečemo vrv, da žar zasidramo ali privežemo ob kakšno plovilo ali drevo. Ker gre za plinski žar, je njegov nepogrešljivi del polkilogramska jeklenka propana, prižgemo pa ga z enostavnim pritiskom na gumb. Plavajoči žar je primeren predvsem za peko v domačem bazenu ali na jezeru, kjer je voda mirna, če bi se med cmarjenjem čevapov, ražnjičev, kotletov in klobasic radi hladili v potoku, ga bo treba zasidrati oziroma privezati, da ne odpluje po svoje, čisto dobro pa se baje obnese tudi na zmernejših morskih valovih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.