Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor gledaliških in plesnih predstav

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj
© Ivian Kan Mujezinović

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 19/10 ob 19.30

Petnajsti avgust 1963, vas v Vipavski dolini. Vaščani pripravljajo dva dogodka na isti dan, ob isti uri – mašo za veliki šmaren in proslavo za dan graničarjev JLA. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Na prvi pogled je predstava po besedilu domače dramatičarke Simone Semenič igra o nekem zgodovinskem času in temeljni slovenski ideološki razklanosti. A bolj ko se vse skupaj razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist. Predstavo, ki bo po aprilski spletni premieri in julijski premieri na odru novogoriškega gledališča (to je koproducent predstave) zdaj doživela še ljubljansko, je režiral Jure Novak.

Mateja Bučar, Vadim Fiškin: Rdeči oktober, Kino Šiška, Ljubljana

17/10 ob 20. uri

Med telesi in med drugimi fizičnimi predmeti prihaja do trkov in interakcij, ki so ali niso plod njihove volje, nastajajo iz hotenja ali refleksa, iz želje ali nuje. Gibe koordiniramo vede in nevede. Ko se usedemo na stol, naše telo koreografira njegova oblika. Dogodek Rdeči oktober napoveduje, da bo morda ponovno ravno oktober tisti revolucionarni mesec, ko se bo vse – poklopilo (ujelo). Idejo in koreografijo je zasnovala Mateja Bučar, vizualno podobo pa Vadim Fiškin. V plesni predstavi bodo nastopile Kristina Aleksova, Katja Legin in Tina Valentan.

Izginem, Gledališče Glej, Ljubljana Premiera

15/10 ob 20. uri

Magistrsko delo v režiji Jake Smerkolja Simonetija pod mentorstvom Janeza Janše in Tomija Janežiča razpira aktualno vprašanje, kaj in koliko (če sploh kaj) lahko vsak posameznik stori v svetu vse večjih migracijskih, ekoloških in vojnih katastrof. Arne Lygre, eno najbolj znanih imen sodobne norveške dramatike, je igro napisal v značilno izčiščenem minimalističnem slogu, v katerem ne izvemo, ne kdo so osebe, ki jih spremljamo, ne kje so, ne pred čim bežijo. V predstavi igrajo Tamara Avguštin, Anuša Kodelja, Bernarda Oman, Živa Selan in Lovro Zafred.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.