Saša Eržen

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Hudo

Tigrov zrezek

Meso iz laboratorija

Pride tak dan, ko človeka prime, da bi odprl pivo in na žar vrgel tigrov zrezek. Ker je ravno tigrovo leto. Ali pa levji burger. Ker gre svet tako ali tako v maloro. Če nisi nikoli poskusil kralja živali, si sploh jedel meso? Tigrov zrezek, polpet iz leva, zebrini suši zvitki, žirafina krača ter olje iz slona, vse našteto dejansko obstaja, a ne prihaja iz savane, temveč iz laboratorija. Delčke tkiv, iz katerih ustvarijo meso, odvzamejo divjim, zdravim živalim, ki še naprej srečno živijo v Afriki, odvzete celice pa nato nahranijo z aminokislinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini in minerali, da lepo rastejo. Pod blagovno znamko primeval foods, prvinska, prvobitna hrana, naj bi najnovejšo modno muho v svetu karnivornega dela človeštva prej ali slej ponujali tudi v supermarketih. Preden pa bo tigrov zrezek dejansko zacvrčal pri vas doma, zna preteči še kar nekaj časa; eksotično mesovje, vzgojeno v laboratoriju, bo najprej na voljo v nekaterih restavracijah, ozaljšanih z Michelinovimi zvezdicami, ter izbrancem, ki ga bodo lahko v prihodnjih mesecih preizkušali na posebnih dogodkih v New Yorku in Londonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.