Izak Košir

 |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Davis Freeman v Southwindu

Davis Freeman v Southwindu
© Mark Požlep

Southwind, Gledališče Glej, Ljubljana

13/05 in 14/05 ob 20. uri

Dokumentarni performans Southwind je že tretja uprizoritev, ki jo priznani multidisciplinarni umetnik Mark Požlep prireja v sodelovanju z Gledališčem Glej. Nekaj dni po ljubljanski premieri, ki je bila v četrtek, 12. maja, sledi še nizozemska. Esej je kombinacija filma in performansa v živo, ki ga izvaja ameriški igralec Davis Freeman. Maxime Berthou in Mark Požlep nas v kinematografskem eseju popeljeta na dvomesečno avanturo vzdolž reke Misisipi, ki sta ga opravila leta 2019. V njem vidimo ljudi, ki sta jih spoznala med svojo avanturo, ter brutalni portret vsakdanjega življenja v mestih ob mitski reki. To so od revščine razdejane skupnosti, kjer je ljudem zdravje uničilo industrijsko zastrupljanje. To so tudi skupnosti, ki še vedno trpijo zaradi rasizma. A na potovanju smo priča tudi moči posameznikov, ki poskušajo najti smisel svojega življenja, da se lahko razdajajo drugim.

Batista Cadillac, Kino Šiška, Ljubljana

14/05 ob 20. uri

Ob izdaji prvega albuma se bodo v Šiško pripeljali Batista Cadillac, finalisti letošnjega izbora EMA, ki so svojim spevnim spajanjem soula, funka, bluesa, rocka in še česa novost na domačih radijskih valovih. Jedro danes šestčlanske zasedbe že od malih nog predstavljata vokalist Urban Lutman in kitarist Matija Koritnik. Skladbe, kot so Pust’ me do besede, Magnolije in Generacija neba so bile vse popevke tedna na Valu 202 ter tudi med najbolj predvajanimi hiti na javnem radiu leta 2019 in 2020.

Hana Stupica: Ilustracije, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Do 11/09

Hana Stupica, ena od najmlajših dobitnic nagrade Hinka Smrekarja, za svoje ilustratorsko poslanstvo trdi, da ni »podloženo« zgolj s slikarskim izročilom, temveč je zanj pomembno tudi obvladovanje ustrezne obrti. Uspešnost mu zagotavlja tudi vpetost v sodobne vizualne in predvsem elektronske medije. Ta teden so na Ljubljanskem gradu odprli njeno razstavo s preprostim naslovom Ilustracije, ki bo na ogled vsak delovni dan med 9. in 19. uro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.