Renesansa osemdesetih

Serija Stranger Things je klasiko pevke Kate Bush po skoraj 40 letih izstrelila na vrhove lestvic

Serija Stranger Things

Serija Stranger Things

Pop kultura osemdesetih let doživlja neustavljiv prerod, precej je k temu pripomogla tudi Netflixova uspešnica Stranger Things, ki je trendovski val nostalgije po osemdesetih zajahala leta 2016, letos pa je s četrto sezono, svojim daleč najdražjim projektom doslej, suvereno podrla rekorde gledanosti: na začetku prejšnjega meseca jo je občinstvo v enem tednu skupno gledalo kar 7,2 milijarde minut, kar je ponekod začasno ohromilo Netflixove strežnike. Vrtoglava priljubljenost serije je imela še en skorajda neverjeten učinek: pripadniki generacije Z zdaj fanatično poslušajo britansko synthpop mojstrico Kate Bush.

Serija je njeno klasiko Running Up That Hill izmotala iz naftalina in jo izstrelila na vrhove lestvic najbolj poslušanih skladb po vsem svetu. V ZDA se je uspešnica po 37 letih znašla med desetimi najbolj priljubljenimi skladbami, na lestvici najbolj poslušanih skladb v Sloveniji na pretočni platformi Apple Music te dni krasi 11. mesto, v Veliki Britaniji pa je priplezala na prvo stopničko. Tako visoko na lestvicah se je pevka znašla prvič po 44 letih. Tudi število ogledov videospota se je na njenem uradnem kanalu na YouTubu od tedaj več kot podvojilo. Podobno se je zgodilo heavy metal očakom iz zasedbe Metallica: takoj po tem, ko se je v seriji Stranger Things zarolala njihova skladba Master of Puppets, je ta prvič po 40 letih prodrla na lestvico najbolj poslušanih skladb v Veliki Britaniji.

wp43OdtAAkM

Busheva – ki ji je nepričakovani revival hita prinesel že dobra dva milijona evrov dobička – je z uspehom seveda zadovoljna: pred nedavnim je prekinila dolgoletni javni molk in v redkem intervjuju za BBC rekla, da je to »vznemirljivo, a v resnici precej šokantno« in dodala: »Ves svet je ponorel.«

Založniki in avtorji so navdušeni, hkrati pa je nenaden prerod glasbenih draguljev iz osemdesetih let na žulj stopil številnim die-hard fenom, ki bodisi Bushevo bodisi Metallico občudujejo že, odkar pomnijo. Med njimi je denimo Taika Waititi, režiser trenutno najbolj gledanega filma na svetu, Marvelovega spektakla Thor: Ljubezen in grom, ki se prav tako precej zanaša na nostalgijo po osemdesetih. Za revijo NME je povedal, da je serija Stranger Things »uničila Kate Bush«, in priznal, da je postal eden tistih godrnjačev, ki pravijo: »Otroci niso nikoli poslušali Kate Bush! Oni sploh ne poznajo Kate Bush, jaz pa jo!«

yQEondeGvKo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.