Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Film

Nič ni zabavnejšega od Zla

Minioni: Grujev vzpon / Minions: The Rise of Gru (2022, Brad Ableson & Kyle Balda)

zadržan

V animiranem filmu Jaz, baraba smo spoznali Gruja, ki se ima za največjega diabolika na svetu, največjega pridelovalca Zla vseh časov. Ukradel je Eifflov stolp! In Kip svobode! Resda lasvegaško repliko, pa vendar. In ja, ker nekdo ukrade piramido v Gizi, mu Gru – burleskni bastard dr. Ernsta Stavra Blofelda, Shreka, Addamsovih, Dickensovega Scroogea (in Fagina) in dr. Evila – napove vojno, saj sklene, da bo ukradel Luno.

To bo pravi »zločin stoletja«! Animacija Minioni: Grujev vzpon – manični generik, sicer četrto nadaljevanje filma Jaz, baraba – je zgodba o Grujevem izvoru, kar pomeni, da vidimo, kako in zakaj je postal tako genialno zloben, kako ga je v »nedolžnem« kalifornijskem otroštvu obsedlo Zlobnih 6 (najstrašnejša tolpa zahodne obale), kako in zakaj se je koalicijsko povezal z minioni (rumenimi tubastimi kreaturami, ki izgledajo kot gensko spremenjene banane, oblikovno prilagojene evropskim direktivam), zakaj je začel tako uživati v Zlu, zakaj se mu zdi Zlo tako zabavno in zakaj je Zlo prelevil v ultimativni kapitalistični produkt – da v zrak spušča rekordne količine CO2, itak vemo že od začetka. Zlo se izplača. Nič ni zabavnejšega od Zla, pa čeravno Gru tokrat ukrade le amulet. You Can’t Always Get What You Want, »pojejo« minioni. Toda vse to ne pomeni, da izvemo, kako je Gru dobil tisti »ruski« akcent. To »razkritje« so očitno prihranili za naslednje nadaljevanje. (kino)

6DxjJzmYsXo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.