Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Film

Politični zapornik

Dolina solz, Boštjan Korbar, 2020

za

Zločin in kazen.

Tu se ustavi čas, tu izgubiš stik z zunanjim svetom, tu se govori brez dlake na jeziku, tu pozabiš svojo telefonsko številko (in besede), tu povsod vidiš le kocke, tu je tako, kot bi stopil v Trumanov šov, tu je dan enak dnevu, tu se pokaže, kdo si, tu presenetiš sebe – še celo najstrastnejši kadilec tu neha kaditi. Tako trije zaporniki v dokuju Dolina solz, posejanem s štikli Matjaža Pikala in benda Autodafé, opisujejo Zavod za prestajanje kazni zapora Dob, alias »Dolino smrti«. Prvi je umoril dve osebi, drugi je na UKC-ju poneveril denar, tretji je spolno zlorabil svoji hčerki (z eno ima otroka). Vsi trije eksistencializirajo in komentirajo sloviti verz Johna Donna, da »noben človek ni otok«.

Vsi trije se hočejo očistiti in prikupiti: prvi z branjem leposlovja (Cankarja), drugi s totalno, tako rekoč laibachovsko nadidentifikacijsko podreditvijo zaporniškim pravilom, tretji s sladkobno popevčico Podaj mi roko, ki jo je napisal. In vsi trije skušajo svoje zločine racionalizirati: prvi s težko mladostjo in podatkom, da smo vsi »napol živali«, drugi z zakonskimi težavami in boleznijo, tretji – evidentni fabulist – pa racionalizacijo prelevi v populistični performans, celo stand-up, saj vse, od Biblije (»Koliko je bila stara Marija, ko je rodila Jezusa? Dvanajst let!«), biofizike, genetike, rasizma in družinske politike 18. stoletja do evolucije, spolne strukture slovenskega pravosodja in ustroja vesolja, prelevi v argument za incest. Sploh pa, tip je politični zapornik – že v Jugoslaviji je bil protidržavni element in žrtev člena 133, pravi. In zdaj ga preganjajo iste elite kot v socializmu.

Logično. Že sam Edvard Kardelj je napovedal, da bo imel probleme. Dob prelevi v svoj oder. Prisvoji si ga. Ekola – kulturno ga apropriira. Še malo, pa bo upravitelj Doba. Po vrnitvi z Doba bi se lahko politično angažiral, saj pri nas ne manjka strank, ki slavijo politične zapornike in ki od žensk pričakujejo, da rodijo otroka, ki je produkt incesta. Tip s svojim absurdnim argumentiranjem zveni kot hrbtna stran slovenske desnice. (Kinodvor)

NzXuIsn_vD0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.