Uredništvo

4. 10. 2022  |  Kultura

Bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti

Med 5. in 9. oktobrom 2022 bo v Ljubljani potekal mednarodni festival stripa Tinta

© Brecht Evens

Med 5. in 9. oktobrom 2022 bo v Ljubljani potekal mednarodni festival stripa Tinta, ki slavi bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti ter predstavlja odlične domače in mednarodne stripovske umetnike in umetnice – od nadarjenih mladih pa vse do največjih imen svetovnega stripa. Festival etos gostuje tudi v Novem mestu z razstavo Minimundus, posvečeno domači stripovski ustvarjalnosti za otroke.

V fokusu letošnjega programa so nemški vizualni umetnik ATAK, razvpiti belgijski stripar Brecht Evens, vzhajajoča zvezda švedskega stripa Moa Romanova in priznana neodvisna stripovska založba kuš! iz Latvije, ki se na festivalu predstavljajo tudi z razstavami na različnih prizoriščih. V goste prihaja še sloviti ameriški stripovski mojster Peter Kuper, ki je slovenskim bralcem že dobro poznan, saj lahko v prevodu beremo kar tri njegove stripovske priredbe literarnih klasikov.

Poleg razstav festival ponuja pisan nabor drugega dogajanja – pogovore, delavnice in masterclasse z domačimi in tujimi avtorji, program za otroke, stripovsko dražbo in že tradicionalni sobotni sejem stripov v Kinu Šiška, ki vsako leto z izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov pritegne široko in raznoliko publiko ter se zaključi s podelitvijo nagrad za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2022.

Festival stripa Tinta v sredo, 5. oktobra ob 19. uri v Slovenskem etnografskem muzeju odpira večmedijska razstava priznanega berlinskega ilustratorja in vizualnega umetnika ATAKa z naslovom Fan Art. Kako biti detektiv?, ki je posvečena dvema kultnima stripovskima junakoma, Dicku Tracyju in Tintinu, ter predstavlja navdihujoč poklon dediščini stripovske umetnosti.

Otvoritveni večer se nadaljuje v baru Zorica, kjer se predstavlja ena najbolj perspektivnih mladih švedskih stripark Moa Romanova s svojim odmevnim in v slovenščino pravkar prevedenim prvencem Leto spodrsov, v katerem brezkompromisno beleži intimna občutja, pripetljaje in preizpraševanja svoje generacije.

© Moa Romanova

V četrtek, 6. oktobra se v galeriji DobraVaga z mednarodno skupinsko razstavo Nazaj k naravi, ki jo pripravlja prodorna stripovska založba kuš! iz Latvije, podajamo v vznemirljive in raznolike svetove sodobnih avtorskih stripov z Baltika in drugod. Z manjšima samostojnima razstavama se v galeriji predstavljata še ustvarjalca mlajše generacije: latvijska striparka in ilustratorka Vivianna Maria Stanislavska, tudi letošnja rezidenčna umetnica festivala Tinta, ter slovenski vizualni umetnik in ilustrator Nuka Horvat.

V petek, 7. oktobra bodo v Galeriji Equrna odprli razstavo Litostrip trenutno enega najbolj drznih predstavnikov avtorskega stripa v Evropi, Belgijca Brechta Evensa, ki na festivalu predstavlja tudi svež slovenski prevod svojega stripa Vaški umetnik, duhovito barvite parodije umetniškega sveta par excellence. Pridružuje se mu pisana ekipa domačih striparjev s humornimi skupinskimi striparijami, ki jih je navdihnil avtorjev opus.

 V soboto, 8. oktobra se v Kinu Šiška odvija stripovski sejem s številnimi predavanji, pogovori, delavnicami in programom za otroke, druženjem z domačimi in tujimi gosti, ki bodo svoje knjige tudi podpisovali, ter razglasitvijo najboljših stripovskih izdaj leta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.