Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Film

Črni panter: Wakanda za vedno

Black Panther: Wakanda Forever, 2022, Ryan Coogler

zadržan +

Vojna za energijo.

Chadwick Boseman, ki je v Črnem panterju igral T’Challo, Črnega panterja, kralja idilične, utopične, neosvojljive Wakande, je kmalu po premieri Črnega panterja nepričakovano umrl – za redko boleznijo. Zato se Wakanda za vedno, nadaljevanje Črnega panterja, začne s pogrebom in »vnebovzetjem« T’Challe, ki nepričakovano umre – za redko boleznijo. »Kralj je mrtev. Črnega panterja ni več. Wakanda je izgubila zaščitnika,« vzklikne njegova sestra Shuri (Letitia Wright), znanstvenica, bojevnica in diplomatka, ki se mora sama naglo preleviti v zaščitnico Wakande, saj skušajo anonimni »komandosi« iz državnega laboratorija ukrasti vibranium, ekskluzivni mineral s skrivnostno močjo, ultimativno naravno bogastvo Wakande, energetski vir njene samozavesti in suverenosti. Shuri in njena mati Ramonda (Angela Bassett), kraljica Wakande, mislita, da se skušajo njihovega naravnega bogastva polastiti običajne kolonialne osumljenke, večne plenilke (Amerika, Francija, Britanija ipd.), zato se pritožita Združenim narodom, a se izkaže, da vibranium ne poganja le Wakande, ampak tudi rajsko, utopično podvodno kraljestvo Talokan, ki mu kraljuje militantni Namor (Tenoch Huerta).

Ti staroselci so nekoč živeli v Latinski Ameriki (podmorski Maji!), pa so prišli španski konkvistadorji, jih kolonizirali in zasužnjili, toda ko so odkrili mogočni vibranium, so migrirali pod morje. Namor, ki hoče sebično in enostransko prevzeti globalni nadzor nad energetskim virom št. 1, hoče združiti obe kraljestvi in ju popeljati v boj proti imperialnim velesilam, zavojevalkam njunega naravnega bogastva, navsezadnje, CIA je že izdelala čudežni detektor za odkrivanje vibraniuma. A to, da bi se žrtve kolonializma koalicijsko povezale (»koalicija voljnih«), obrnile mizo in kolonizirale kolonialiste, je malo verjetno – že v prvem Črnem panterju je to predlagal Erik Killmonger (Michael B. Jordan), a ga T’Challa ni uslišal. Au contraire! T’Challa raje udari antikolonialista kot kolonialiste. Dežele tretjega sveta se pač vedno raje koalicijsko združijo z Ameriko in udarijo kako »malopridno« deželo tretjega sveta, ki bi morala biti njihova zaveznica. Prav res, prej bi v Afriki odkrili idilično, utopično deželo, ki je Zahod ni nikoli koloniziral, kot pa kolonizirane dežele združili v boju proti kolonialistom. Poanta Črnega panterja, edine Marvelove superjunaške superprodukcije, ki je bila nominirana za oskarja, je bila ravno v tem: glejte, kako čudovita bi bila Afrika, če je ne bi koloniziral, zatrl in oplenil Zahod! Ironija je v tem, da v nadaljevanju kratko potegne prav podmorska Wakanda. Hoče reči film: ko kaka država postane energetska velesila, se ji zmeša! V trenutku dobi vojne, zatiralske, kolonialne, imperialne popadke! Wakanda, energetska monopolistka, takšne vojne, zatiralske, kolonialne, imperialne popadke najde tam, kjer jih dejansko ni (pod morjem, v fiktivni »malopridni« deželi), ne pa tam, kjer dejansko so – pri svoji veliki zaveznici, Ameriki. (kino

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.