Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo
© Flickr

20. Festival Literature sveta – Fabula, Cankarjev dom in druga prizorišča, Ljubljana

Do 31/03

Fabula bo tudi letos ponudila sveže slovenske prevode mednarodno priznanih avtorjev in avtoric, te pa bo, kot je že v navadi, tudi gostila na pogovorih v Ljubljani. Med letošnjimi osrednjimi gosti velja posebej izpostaviti Bernardine Evaristo (pogovor z njo bo 29. marca), ki je leta 2019 s knjigo Dekle, ženska, druga_i kot prva temnopolta avtorica prejela britansko literarno nagrado booker, pridejo pa tudi ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ki bo Fabulo v petek, 3. marca, odprla, pa Tatiana Țîbuleac (Moldavija), José Luís Peixoto (Portugalska), Lászlo Krasznahorkai (Madžarska) in Cristina Morales (Španija). Fokus letošnje Fabule bo usmerjen v to, kako preteklost vpliva na našo sodobnost in prihodnost. Pripravljajo tudi več spremljevalnih dogodkov, v galeriji DobraVaga pa si že lahko ogledate razstavo ilustratorja Matije Medveda.

Iris Pokovec: They Came to be the Crowd, Galerija Alkatraz, Ljubljana

06/03—31/03

Razstava Iris Pokovec se ukvarja s prostim časom v poznem kapitalizmu, zanima jo množica in razumevanje (večerne) zabave, saj je z uporabo neonskih luči razstavni prostor preoblikovala v nočni klub. Umetnica v svojih delih razkriva kvaziintelektualizem in praznost pomenskosti izpraznjenih marketinških sloganov, naslanja pa se na tradicijo pop arta, a jo prilagaja sodobnim komunikacijskim trendom in oblikam.

Tarja Turunen, Kino Šiška, Ljubljana

03/03 ob 19. uri

Finska vokalistka Tarja Turunen se je proslavila v mednarodno prodorni zasedbi Nightwish, s katero je posnela kar nekaj plošč simfoničnega metala. A tudi njena samostojna glasbena pot ni zanemarljiva, saj je posnela že osem solističnih albumov, nazadnje lanski In The Raw. Zakaj jo številni označujejo za »prvo damo simfoničnega metala«, se boste lahko prepričali v Kinu Šiška, kjer bosta predskupini britanski simfonični metalci Serpentyne in italijanski melodični powermetalci Temperance. Prvi začnejo ob 19.30, drugi nekaj po 20. uri, osrednja gostja pa ob 21.10.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.