Izak Košir

 |  Mladina 11  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vilharjeva cesta, Ljubljana, 5. julij 2008

Vilharjeva cesta, Ljubljana, 5. julij 2008
© Borut Krajnc

Borut Krajnc: Odsotnosti / Prisotnosti, Galerija Simulaker, Novo mesto

17/03—08/04

Fotograf in Mladinin fotoreporter Borut Krajnc bo prvič na skupni razstavi predstavil tri svoje izjemno odmevne cikluse, ki govorijo o krhkosti naših družbenih struktur, nestanovitnosti naših okoliščin in možnostih človeštva, da se prilagodi in preživi. Cikel Praznine (2004–2008), v katerem je v času gospodarske rasti lovil redke prazne oglasne panoje, se navezuje na finančno krizo in njene daljnosežne posledice. Cikel Pritisk (2020) z naslovnicami medijev, ki so jih prekrili oglasi, razmišlja o sedanji krizi tiskanih medijev. Cikel Prehajanje (2020–2021) z nešteto praznimi izložbami pa se ukvarja z zdravstveno krizo in posledicami, ki jih je povzročila pandemija covid-19. Odprtje razstave bo v petek, 17. marca, ob 19. uri.

Gospa Dalloway, Mala drama, Ljubljana

17/03 ob 18. uri & 18/03 ob 20. uri

V Mali drami je bila nedavno premierno uprizorjena drama Gospa Dalloway nagrajenega hrvaškega dramatika in pisatelja Tomislava Zajca. Igra, ki jo je režiral Peter Petkovšek, je zasnovana po motivih znamenitega istoimenskega romana Virginie Woolf, napisanega pred skoraj sto leti ter zaznamovanega z izkušnjo prve svetovne vojne in pandemije španske gripe, govori pa o kontradikcijah takratnega in tudi našega časa, neuresničenih hrepenenjih ter večnih iskanjih smisla. Dodatni ponovitvi bosta 25. in 27. marca ob 20. uri.

Lunapark, Mala scena, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana

20/03, 27/03 & 30/03 ob 20. uri

Ravnokar je bila v režiji Tijane Zinajić odigrana tudi prva slovenska uprizoritev komedije Lunapark srbske avtorice Jelene Kajgo. Gre za igro o prepadu med generacijama, ki se kljub nepremostljivim razlikam vrtita v istem krogu občečloveških občutij in pričakovanj. Vsi hrepenijo po ljubezni, sanjarijo, doživljajo uspehe, pa tudi poraze in razočaranja, se spopadajo s predsodki, premagujejo stiske in strahove, dvomijo in upajo. Avtorica prihodnosti sicer ne vidi v najsvetlejših barvah, vendar se tematike loteva prizanesljivo in z obilico humorja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.