Bernard Nežmah

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Knjiga

Lucijan Zalokar: Dirka od bloka do drevesa 

UMco, Ljubljana 2023, 24,90 €

+ + + + +

Esej o dopingu v vrhunskem športu.

Avtor je kompetenten: kot novinar pozna zgodovino športa in dopingiranje šampionov, kot nekdanji atletski reprezentant pa se zna postaviti v kožo lovcev na zmage.

Ko niza imena in zgodbe zmagovalcev, ki so bili leta pozneje razkriti kot prevaranti, se zdi, da nas bo popeljal v smer: vrhunska atletika, plavanje in kolesarstvo delujejo na dopingu, vprašanje je le, koga ujamejo. Lavreati na Tour de France so v preteklosti premoč iztisnili z amfetamini, vzhodnonemški športni čudež v sedemdesetih in osemdesetih so ustvarili zdravniki, ki so svoje heroje polnili s steroidi za povečanje mišične mase in skrajšanje časa regeneracije, medtem ko je eritropoetin, ki v kri prinaša dodatni kisik, oblikoval sezname športnih bogov sodobnosti. Jasno, ujeti se izgovarjajo: veliki Sotomayor je trdil, da so mu prepovedana sredstva podtaknili v pijačo agenti Cie, spet drugi se je izgovarjal, da je jedel tabletke za povečanje penisa, ne vedoč, da je v njih prepovedani rastni hormon. Toda knjiga ni pisana kot esejistična kronika prekrškarjev, pokaže namreč prelomni trenutek za športnika. Tudi avtor sam je kot tekač na 800 metrov v nekem trenutku prišel na točko stagnacije, ko je bil že pretreniran, tekmeci, ki jih je še pred letom premagoval, pa so bili naenkrat nekaj sekund hitrejši. Odgovor je bil jasen, a se je raje odločil, da se umakne iz vrhunskega športa. Torej sledi spoznanje, da so vsi na poživilih? Sum absolutno, a pisec na svojem primeru pokaže, kje bi lahko dobil osem sekund, ki so ga ločevale od svetovnih prvakov: s svojimi dispozicijami telesa nikakor, toda minuciozno ustvarjeno telo idealnega tekača bi zmoglo.

Knjiga, ki nazorno predstavi doping, a hkrati dopusti tudi čiste šampione, predvsem pa napisana v redkem slogu lahkotne iskrivosti skozi pogled nepristranskega racia.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.