Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Film

V vojnah so jih uporabljali za topovsko hrano

Najkompleksnejše, najbolj travmatične in najbolj potlačene momente našega sveta so očitno sposobni prikazati le še animirani filmi

za +

Italijanski sen. Psom in Italijanom vstop prepovedan. Interdit aux chiens et aux Italiens, 2022, Alain Ughetto.

Tiste, ki ste se spraševali, kdo za vraga je na roko in z dinamitom – napol samomorilsko – razbijal skale v francoskih in švicarskih Alpah, kjer so zrasli vsi tisti neverjetni gorski tuneli in vrtoglave železnice, bodo odgovor dobili v francoskem animiranem filmu Psom in Italijanom vstop prepovedan, v katerem Alain Ughetto avtobiografsko – da ne rečem avtofikcijsko (in metafikcijsko, če hočete) – pokaže, da so to počeli migranti. 

Reveži iz italijanskega Piemonta – Luigi z družino, Ughettovi predniki – so v začetku 20. stoletja migrirali na težaško, garaško, stahanovsko, smrtno nevarno delo v Alpe, kjer so gradili ceste in prebijali tunele in kjer so jih gazile skale. Nepalski in drugi azijski delavci so tako gradili nogometne štadione v Katarju. Neki francoski časopis je zapisal: »Italijanski delavec je fleksibilen. Z njim lahko počnemo, kar hočemo. Naredi vse, kar hočemo. Nima nobenega osebnega dostojanstva. Vse vzdrži. Delati začne na ukaz in uboga s sklonjeno glavo.« To so verjetno v Katarju govorili za nepalske delavce. V alpsko mestece Barcelonnette so vsak dan pripeljali tudi desetletne, dvanajstletne otroke revnih Italijanov – do desetih so bili vedno vsi oddani. Rentirani. Kot cenena migrantska delovna sila. Ko so zrasli, so jih v vojnah uporabljali za topovsko hrano. Iz tunelov so skočili v jarke. V gostilne in trgovine niso smeli – ker bi jih lahko požrli psi, ki jim je bil vstop prav tako prepovedan. Vsaj tako so italijanski migranti rekli svojim otrokom. 

Prav ste prebrali – to je animiran film (stop-motion). Najkompleksnejše, najbolj travmatične in najbolj potlačene momente našega sveta so očitno sposobni prikazati le še animirani filmi – v igranih filmih tega, kar vidite v tem žilavem animiranem filmu, zlepa ne boste videli. (Kinodvor)

XpfIkyHFi10

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.