Izak Košir

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Gastarbajterji v Ljubljani, 1974

Gastarbajterji v Ljubljani, 1974
© Svetozar Busić/hrani MNSZS

Iz domovine v domovino, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Ljubljana

Do 23/01

Razstava Iz domovine v domovino (s podnaslovom Vračanje slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Slovenijo po letu 1990) v središče postavi življenjske zgodbe »povratnikov« različnih generacij. Zunaj meja Slovenije po neuradnih ocenah živi okoli pol milijona Slovencev in oseb slovenskega rodu, od tega približno 130 tisoč v zamejstvu. Razlogi za izselitev in nato vrnitev v Slovenijo so različni, kot so različne življenjske zgodbe.

6. Platforma malih umetnosti, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

02/11—05/11

Platforma malih umetnosti že šesto leto daje zatočišče vsem tistim uprizoritvenim žanrom, ki se zaradi žgečkljivih vsebin, družbenega komentarja, provokativnosti in apropriacije pop kulture v gledališkem kontekstu pogosto označujejo kot »male«. Letošnji festival bo predstavil domače in mednarodne goste v predstavah, delavnicah in pogovorih. Še posebej opozarjajo na pariško kabarejsko poslastico Le Cabaret de Poussière, androgeni ples Kastorja in Poluksa španske koreografinje Marte Izquierdo Muñoz, štajerski ZIZ Kabaret, lokalne kraljice preobleke s predstavo Eat your makeup ter The Feminalz, ki jih bo tokrat še posebej začinila burleskna ustvarjalka iz New Yorka Peekaboo Pointe.

The Winery Dogs, Kino Šiška, Ljubljana

29/10 ob 19. uri

V Šiško prihaja virtuozni ameriški trio The Winery Dogs, ki ga sestavljajo trije prekaljeni glasbeni mački, kitarist Richie Kotzen (Poison, Mr. Big, tudi solo kariera), basist Billy Sheehan (Steve Vai, David Lee Roth, Talas, Mr. Big) in bobnar Mike Portnoy (Dream Theater, Flying Colors, Transatlantic, Neal Morse Band, Sons of Apollo, Adrenaline Mob). Bend črpa iz bogate zapuščine, ki jo spajajo Led Zeppelin, Cream, Jimi Hendrix in Grand Funk Railroad, pa tudi iz novejših zasedb, kot so Soundgarden, Alice in Chains in The Black Crowes.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.