Saša Eržen

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Hudo

Dnevna ura

Številčnica za en teden

© Arhiv Mladine

Čas je relativen. To nam sporoča tudi stenska ura, pri kateri lahko od časovnih koordinat izvemo le to, kateri dan v tednu je. Znotraj vsakega dneva je na številčnici sicer še grafična oznaka, ki loči dopoldanski del dneva od popoldanskega. Dayclock, dnevna ura, kot se časomer imenuje, je »popolna ura za vsakogar, ki ima to srečo, da meri življenje v dnevih in ne urah«. Kot darilo bo na poslovilni službeni zabavi novopečenega upokojenca verjetno bolj razveselila od sprehajalne palice s humornim dodatkom, kot sta čutara ali kolesarski zvonec. Primerna je za pustolovce, ki se na jadrnici odpravljajo na pot okoli sveta, za počitniške hišice, pa tudi bolnike z demenco ali Alzheimerjem. Številčnica z enim samim kazalcem je v okvirju iz hrastovega, mahagonijevega, borovega lesa ali pa iz aluminija.

Dnevna ura ni plod pandemije, ko je svet med vsesplošnim zaprtjem izgubil svojo običajno strukturo, ki jo drugače ponuja izmenjava delovnih in prostih dni; ameriško podjetje Dayclocks jih izdeluje že dve desetletji, zanje pa ponuja petletno jamstvo, torej vsaj 1826 dni, ko lahko človek zanesljivo ve, kateri dan v tednu je.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.