Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Film

»Največja družina v zgodovini rokoborbe«

Družina Von Erich zna živeti le tako, kot živi

za

Popolna bojna oprema. Železni krempelj (The Iron Claw, 2024, Sean Durkin).

Spomnite se trdega, neusmiljenega, tiranskega, karizmatičnega narednika Hartmana (R. Lee Ermey), ki je mlade vojake v Kubrickovem Full Metal Jacketu predeloval v »prave moške« – ubijalske stroje. Tak je tudi Fritz Von Erich (Holt McCallany), teksaški silak, nekdanji rokoborec (znan po posebnem prijemu, »železnem kremplju«), ki ni nikoli dobil priložnosti, da bi se boril za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji, pa skuša zato svoje štiri sinove, Kevina (Zac Efron), Kerryja (Jeremy Allen White), Davida (Harris Dickinson) in Mika (Stanley Simons), preleviti v ubijalske stroje, triumfalne gmote mišic, svetovne prvake v rokoborbi (celo Mika, ki je de facto rocker), »največjo družino v zgodovini rokoborbe«.

Žene jih, muči, trpinči, rine, predeluje, transformira. »Če hočeš zmagati, moraš biti najbolj trdoživ, najmočnejši, najuspešnejši, absolutno najboljši. Zanašati se moraš le nase,« pravi, kot da bi skušal kanalizirati neoliberalni evangelij o zmagovanju, samoiniciativnosti, samoizumljanju in samozadostnosti. Po malem je drill sergeant, po malem kralj Lear, po malem Rockyjev trener, po malem vodja sekte, po malem konspirolog – v vojni proti svetu in elitam, prepričan, da je svet zarota. Svojo družino skuša pred »slabimi stvarmi« zaščititi z rokoborbo. Bog, ki ga forsira njegova žena (Maura Tierney), mati rokoborcev, je premalo. Toda potem začnejo fantje umirati. Kot da bi šoker Brez povratka in Reševanje vojaka Ryana padla v kremplje starogrške tragedije.

Družina Von Erich, ki jo hoče »kralj« pred neoliberalno zaroto zaščititi z biblično utrjenimi neoliberalnimi prijemi, je družina, ki zna živeti le tako, kot živi. Ne more se izmuzniti svoji usodi, svojemu prekletstvu, tako da postane ekstaza one slovite tebanske kraljeve družine – in Sean Durkin, ki je pred leti debitiral s sijajnim psihotrilerjem Martha Marcy May Marlene (iz sekte se nikoli zares ne vrneš!), je njen Sofoklej-Evripid-Ajshil. (kino)

8KVsaoveTbw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.