Marcel Štefančič, Jr.

13. 5. 2008  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Film

Kapsule

/media/www/slike.old/mladina/slovidvdnext.jpg

 

Slutnja (Next, 2007, Lee Tamahori)

Slutnja je bila usojena za velike reči: all-star ekipa (Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel), režiser Lee Tamahori (Nekoč so bili bojevniki), zgodba Philipa K. Dicka (The Golden Man), velik budžet, pompozni akcijski prizori in eksplozivni zaplet so napovedovali blockbuster, toda film je tako pogrnil, da k nam prihaja direktno na dvd. Nicolas Cage igra lasvegaškega čarodeja, ki izgleda tako, kot da je videl Zbogom Las Vegas, le da njegov problem ni v tem, da pred sabo ne vidi prihodnosti, ampak v tem, da pred sabo vidi zgolj in nič drugega kot prihodnost - hja, Cage, neke sorte »precog« iz Posebnega poročila, vidi prihodnost, kar pomeni, da jo lahko prepreči. Ne vidi sicer daleč v prihodnost, ampak le dve minuti v prihodnost, kar pa je dovolj, da ga skuša tajna vladna služba, ki jo operativno vodi Julianne Moore, vključiti v vojno proti terorju. Hej, Los Angeles je pred nuklearno apokalipso! Slutnja je v najbolj napetih trenutkih preveč nedorečena (njen adrenalin je dve minuti v preteklosti), obenem pa ne ve, kaj bi počela z junakom, ki živi dve minuti v prihodnosti (razen da nam demonstrira njegove male prednosti), tako da izgleda le kot dober pilot za TV serijo, ki pa je ne bo.

Umetna inteligenca: Android, ki hoče postati pravi otrok, odide v svet. Spielberg dokonča stavek, ki ga je začel Kubrick. Haley Joel Osment.

Pokora: Zrušena romanca se konča med ruševinami II. svetovne vojne. Še ena Zelo dolga zaroka. Po Ianu McEwanu. James McAvoy & Keira Knightley.

Intervju:
Vojni reporter trči ob telenovelistično starleto, kar mutira v pravi trk kultur. Verbalni fuk via Steve Buscemi. Sienna Miller & Steve Buscemi.

Hallam Foe: Mali voyeur, obseden z očetovo mlado ženo, raztegne pogled. Pikantno freudovsko sopihanje. Jamie Bell, Sophia Myles & Claire Forlani.

Nevarna razmerja: John Malkovich obtiči med Glenn Close in Michelle Pfeiffer. Bomba. Po Hamptonovi verziji Laclosovega romana v pismih.

Bivši: Groteskna paranoja Zacha Braffa, ki nenadoma sreča bivšega svoje punce, je brezmejna. Komična verzija Vojakove vrnitve. Plus Amanda Peet.

Črni Božič: Rimejki slasherjev iz sedemdesetih so prišli tako rekoč paketno (Opazujemo te, Teksaški pokol z motorko, Zora živih mrtvecev, Noč čarovnic ipd.), toda ta paket gorja & gravža ne bi bil nič brez tegale rimejka Clarkovega kultnega slasherja, v katerem je Božič fina kulisa za vrnitev vsega potlačenega. Pobegli psycho, sicer zlorabljeni otrok, postane strah in trepet bejb, ki začnejo kmalu izgubljati glave in oči, kar jih spreminja v božične inštalacije, hudo konkurenco božičnih drevesc in Freudovih teorij. Katie Cassidy.


/media/www/slike.old/mladina/slovidvdumetna_inteligenca.jpg

 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.