Ivan Ott: Otroci s Petrička

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2008, 22 €

Ivan Ott, hrvaški novinar in pisatelj, sin vojaka stare, kraljeve jugoslovanske vojske, ki je med II. svetovno vojno delal v domobranskem generalštabu, je bil eden izmed otrok s Petrička. Njihove starše, bolj ali manj domobrance, so maja 1945 iz avstrijskega Vetrinja deportirali v Teharje, njih pa odpeljali na Petriček pri Celju, v dom za prevzgojo in indoktrinacijo, neke sorte taborišče za pranje otroških možganov, v katerem jih je v roke dobila »Črna vdova« - sadistična ženska, ki je imela črne oči, črne lase, črne hlače, črn pas, črne jahalne škornje in črn bič. Toda tedaj so bile za njimi že mnoge grozljivke, ki jih v glavnem poznamo in ki so postale del kanonizirane naracije o povojnih pobojih. Ottovi Otroci s Petrička so afirmacija te kanonizirane naracije, v kateri se Zgodovina vedno začne šele maja 1945 in v kateri se vse vojne Krivice, Tragedije in Travme vedno začnejo šele po vojni. Razlog več, da Ott na Petriček pride šele po dobrih 200 straneh. In vendar na poti v Teharje doživi nekaj, kar demitizira to kanonizirano naracijo o povojnih pobojih - predvsem to, da ni nihče nič vedel. Ko jih namreč v Celju na železniški postaji »raztovorijo«, jih s starši naženejo na makadamski trg, na katerem je zbrana množica Celjanov, Slovencev, civilistov, žensk - tu morajo poljubljati tla, žreti zemljo, »ki so jo izdali«, kruliti kot prašiči in vzklikati »Jaz sem narodni izdajalec«. Vsakič, ko čez njih pošljejo konjenike, vojake na konjih, ki jih pomendrajo (nekatere do smrti), množica navdušeno aplavdira. In jih pljuva. Tiste, ki obležijo, postrelijo. Detajl, ki pa nehote pove vse: povojni poboji niso bili nič tajnega ali pa skrivnega, dogajali so se pred očmi Slovencev, civilistov. Z njihovim pristankom in sodelovanjem. O tem je očitno maja 1945 obstajal večji konsenz kot danes. In ta konsenz očitno ni bil produkt ruske, ampak slovenske ideologije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.