Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Film

Zlobni fantje + Prostovoljci

Rick Rosenthal Sean Penn, Esai Morales, Ally Sheedy Nicholas Meyer Tom Hanks, John Candy, Rita Wilson

Zlobni fantje

Zlobni fantje

Rick Rosenthal, ki je posnel prvo nadaljevanje Noči čarovnic, v katerem je najstnike teroriziral psihopat, je leta 1983 posnel film Podli fantje, v katerem so najstnike terorizirali najstniki, »podli fantje«, ki pristanejo v popravnem domu zaprtega, represivnega tipa. Med njimi sta tudi Sean Penn in Esai Morales, ki imata dovolj razlogov, da bi se najraje pobila. Penn je kriv za smrt Moralesovega brata - Morales je kriv za posilstvo Pennove punce (Ally Sheedy). Toda simetrija, ki ju pripelje v zavod, kmalu mutira v asimetrijo - v zavodu namreč nevarnost preži v vsakem kotu, v vsaki celici, v vsakem stranišču, pod vsakim tušem. Vse brutalne, sadistične, perverzne, posiljevalske, morbidne situacije, ki so jih videli v zaporniških filmih in za katere so mislili, da so le žanrski klišeji, izkusijo na lastni koži, ali bolje rečeno: na svoji lastni kožo izkusijo, da so bili zaporniški filni - pa tudi Gospodar muh - posneti po resničnih dogodkih. Za razliko od Seana Penna, ki ga zaprejo, se da Tom Hanks v Prostovoljcih kar sam zapreti - za potrebe odbite komedije, se razume. Hanks igra bogataškega dandyja, ki ga hazarderski dolgovi leta 1962 tako obtežijo, da sidro za vsak primer vrže v Mirovne enote, ki ga pošljejo na Tajsko, kjer mora za lokalno prebivalstvo zgraditi most, toda ne sam, ampak v družbi Rite Wilson in Johna Candyja, ki pa hitro izgine - komunisti mu namreč izperejo možgane. Nič, v Reaganovih osemdesetih nisi mogel posneti niti komedije, če nisi verjel, da je bil Mandžurski kandidat posnet po resničnih dogodkih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.