Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

Animateka

Strahovi pred temo

Strahovi pred temo

Animateka - Mednarodni festival animiranega filma - se vrača, in to petič. V Kinodvoru se bo med 8. in 14. decembrom zvrtelo vse, kar morate vedeti o sodobnem animiranem filmu. Brez skrbi, ne bodo vas gnjavili: celovečerne animacije, še zlasti tiste pretenciozne, znajo biti tortura, toda Animateka bo - pod epskim selektorskim očesom Igorja Prassla - vrtela pretežno kratke animacije. Na voljo bo vse - in še več. Bi radi videli animacije, ki tekmujejo? Dobite! Ne bo jih pet ali deset, ampak 48. Vključno s Kasteličevo kultno Čikorjo an' kafejem. Bi radi videli animacije, ki so osvajale mednarodne festivale? Dobite! Vključno z Globalnim segrevanjem. Bi radi videli poljske animacije? Dobite! Vključno z Juho. Bi radi videli baskovske animacije? Dobite! Vključno s Hezurbeltzakom, skupinskim grobiščem. Dalje, videli boste slovenske in srednjeevropske animacije, animacije za otroke, profesorja Balthazarja, retrospektivo švicarskega klasika Georgesa Schwizgebla, ki je eksperimentalni minižanr zase, in doku o Quirinu Cristianiju, argentinskem pionirju animacije, ki je ustvaril prvo celovečerno risanko (Apostol, 1917) in prvo zvočno celovečerno risanko v zgodovini (Peludópolis, 1931), čakata vas pa tudi dva animirana celovečerca, Azur in Asmar, francoska ekstravaganca, ki izgleda kot rekombinacija Hanekejevega Skritega s postkolonialno korekcijo Lova za izgubljenim zakladom, in Strah(ovi) pred temo, francoski horror omnibus, ki izgleda kot torture porn brez money shota in ki je hitro pridobil status kultnega filma.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.