Veljko Njegovan

 |  Mladina 50  |  Kultura

Nova petletka O! Kulta?

Ob izidu arhivskega DVD-ja

O!KULT druga postava, zgodnja osemdeseta: Andrej Petek, Srečko Matovič, Brane Zorman in Jože Hren

O!KULT druga postava, zgodnja osemdeseta: Andrej Petek, Srečko Matovič, Brane Zorman in Jože Hren
© Jane Štravs

Popularna glasba je ob koncu sedemdesetih in na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja doživela korenite spremembe. Te so se zgodile zaradi vsesplošne prenasičenosti, ki jo je povzročila dotedanja prevlada t. i. progresivnih glasbenih žanrov - mešanice do takrat na videz nezdružljivih glasbenih izrazov, ki so temeljili na razkazovanju ročnih spretnosti in moči najvidnejših akterjev. V sedemdesetih letih je na svetovni sceni prevladujoči anglosaški rock dobesedno bombardiral poslušalce s pretencioznimi žanri, kot so bili npr. jazzrock, glam ali simforock - pod njihovimi lepo urejenimi fasadami se je začela odkrivati dolgočasna, pusta in hladna praznina, v kateri ni bilo nikakršne globlje sporočilnosti. Takšne razmere so kmalu pripeljale do revolucionarne spremembe, na katero so hkrati vplivale tudi tedanje družbene razmere, še posebej na Otoku, kjer je huda gospodarska kriza prizadela predvsem množice iz najnižjih družbenih slojev. Mladina iz teh družbenih slojev se je začela boriti proti tedanjemu položaju, pri tem pa je uporabila orožje, ki je učinkovito opozarjalo na nepravilnosti in deviacije kapitalističnega sistema ter njegovih izprijenih vrednot. Rodil se je punk, kulturno-družbeno gibanje, ki je s surovo in energično zvočno sliko ter neposrednimi besedili obračunavalo z dolgočasnimi rockovskimi mastodonti in nevzdržnimi, na prvi pogled brezizhodnimi družbenoekonomskimi razmerami. Kmalu po velikem poku punka, ki ga je, roko na srce, sprožila skrbno načrtovana akcija še skrbneje načrtovanih Sex Pistolsov, se je ta pojavil v severni, »najnaprednejši« jugoslovanski republiki v obliki verodostojnega klona britanskega izvirnika. O tem, ali so Pankrti odgovorni za izbruh punka v nekdanji Jugoslaviji, bi se dalo razpravljati, dejstvo pa je, da je njihova nastopaška drža okužila številne mladinke in mladince slovenskega glavnega mesta, kar je v osemdesetih iz Ljubljane naredilo meko punka in njegovih posrednih ter neposrednih ločin. O številnih akterjih, ki so formirali takrat razvpito ljubljansko sceno, najbolje pričajo redki ohranjeni posnetki, saj večini skupin ni uspelo izdati velike plošče. Tako je zlato obdobje slovenskega punka in novega vala zabeleženo na kompilacijah Novi punk val 78-80, Lepo je ... in 48-84.
V tisto obdobje segajo začetki O! Kulta, ki je pred kratkim, po dobrih dveh desetletjih odsotnosti, jubilejno kronal svoje delovanje z izdajo DVD-ja, na katerem je zbrano arhivsko gradivo o delovanju skupine: video- in avdiozapisi, fotografije, izrezki iz časopisov in revij. O! Kult je bil takrat ena kontroverznejših skupin in je skupaj z zasedbami Čao pičke, Otroci socializma, VIA Ofenziva in drugimi sestavljal drugi val punka v Sloveniji. Ni treba posebej poudarjati, da je imel punk v socializmu nekoliko drugačne konotacije kot v kapitalizmu, v obeh primerih pa je šlo za zagovarjanje levičarskih političnih stališč - boj proti vladajočim elitam, vsakršni obliki represije in izražanje lastnih, pogosto premišljenih in kritičnih mnenj, v slovenskem primeru socialistične mladine.
Kaj, poleg eksplozije punka v Veliki Britaniji, je pripeljalo do takšnih razmer v nekdanji Socialistični republiki Sloveniji, nato pa tudi v drugih delih rajnke federacije? Brez dvoma je bila to bližina gnilega Zahoda, zmožnost prehajanja skozi že dodobra načeto železno zaveso (»šopingi« v Trstu), po letu 1980 pa tudi pomanjkanje dolgo navzoče karizmatične avtoritete - Josipa Broza Tita. Po njegovi smrti so se tudi v Jugoslaviji začele čutiti posledice svetovne gospodarske krize, vladajoča birokracija pa je postajala iz leta v leto šibkejša.

4. MAJ 1980 - 4. MAJ 1982

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.