Damjana Kolar

 |  Mladina 20  |  Kultura

Macy Gray

Koncert ameriške pop dive

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved20.jpg

© Arhiv Mladine

V okviru evropske turneje in predstavitve novega albuma Big bo 27. maja v ljubljanskih Križankah nastopila temnopolta pop diva Macy Gray, katere unikaten glas velja za enega najbolj prepoznavnih in izrazitih vokalov v zgodovini pop glasbe. Pevka in tekstopiska ter dobitnica znamenite nagrade grammy je že svoj prvi album On How Life Is prodala v več kot sedmih milijonih izvodov. Njene pesmi so se pojavile v filmih (Ful gas 2, Nasmeh Mone Lise, 8 milj, Chicago, Deja Vu), kot igralka je nastopila v nekaj filmih (Dan za trening, Scary Movie - film, da te kap 3, Domino), ima pa tudi lastno modno kolekcijo za ženske ter glasbeno šolo v Hollywoodu. Na novem albumu, ki je nastal po skoraj štiriletnem premoru, najdemo pester izbor različnih glasbenih žanrov, kot spremljevalni pevki pa se pojavita Natalie Cole in Fergie.
Več o izvajalki nam je povedal novinar Matjaž Ambrožič: “Macy Gray in njena prvenka On How Life Is (1999) je za razmah neo-soula pomembna iz dveh razlogov. Skladenjska tekstura Macyjinih songov je vselej najprej oprta na pop, kar je danes prevladujočem zlitju motownskega rhythm & bluesa in disco-idnega pro-plesnega ritmiziranja s hip-hop temelji dodalo skoraj instantno kozmopolitsko razsežnost. Drugi pomemben parameter je edinstven Macyjin glas, ki ima skoraj karikaturne značilnosti. Je pa najbrž res, da je Macy Gray z izleti v filmsko obrt glasbeno nekoliko zapustila ali pač dovolila, da globina njenih glasbenih vinjet nikoli ne bo dosegla raven songov njenih kolegic (Angie Stone, India Arie, Erykah Badu, itd.). Macy Gray bo vselej Pika Nogavička neo-soula.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.