Marcel Štefančič, jr.

11. 2. 2010  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

Mi hranimo svet

Erwin Wagenhofer Jean Ziegler, Peter Brabeck, Karl Otrok

/media/www/slike.old/mladina/dvdmi_hranimo_svet.jpg

 

Hrane je premalo. Kar ostanite na Marsu! Ravno obratno: hrane je preveč. Vzemite le Dunaj: vsak dan vržejo v smeti toliko kruha, da bi lahko z njim nahranili drugo največje avstrijsko mesto. Vprašanje je, koliko kruha vrže v smeti Ljubljana in katero slovensko mesto bi bilo mogoče nahraniti z njim, toda Erwin Wagenhofer, avtor dokumentarca Denar sveta grobar, prav tako izdanega v Mladinini dvd kolekciji, je Avstrijec, zato najprej pomete pred svojim pragom, preden odskoči v krasni globalni svet, tja nekam med vse tiste multinacionalke, ki proizvajajo abnormalne količine hrane - in ki potem abnormalne količine te hrane tudi uničijo. Mi hranimo svet je lucidni dokumentarec o globalni - in globalizirani - proizvodnji hrane. O masivnih korporacijah, ki so sistematično potolkle in izrinile manjše pridelovalce hrane, tako da lahko zdaj v imenu profita in neoliberalnega evangelija kot popolni monopolisti kontrolirajo proizvodnjo hrane. Kar pomeni, da lahko s hrano počnejo, kar hočejo. Vanjo lahko dajejo, kar hočejo. Lahko nas zastrupljajo, kolikor hočejo. Lahko jo slabšajo, kolikor hočejo, pa četudi sami priznavajo, da je gensko spremenjena hrana bistveno slabša od organske. Toda hej, proizvodnja gensko spremenjene hrane je cenejša, tako da potem nimaš tako slabe vesti, ko jo vržeš v smeti.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.