Marcel Štefančič, jr.

18. 2. 2010  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

Tristana

Luis Buñuel Fernando Rey, Catherine Deneuve, Franco Nero

/media/www/slike.old/mladina/dvdtristana.jpg

 

Ljudje pogosto mešajo Tristano in Viridiano, kar pa niti ni tako zelo presenetljivo. Oba filma je režiral Luis Buñuel, specialist za morbidne, tako rekoč nadrealistične vojne spolov, pri obeh najdete ista scenarista (Julio Alejandro & Luis Buñuel), oba sta posneta po romanih (ne istega avtorja), v obeh igra Fernando Rey in v obeh mlada, seksi punca postane mazohistični plen patriarhalnih fantazij ostarelega latino buržuja, ki ga igra kakopak Fernando Rey, očitno rojen za to vlogo. Viridiano je igrala Silvia Pinal, Tristano pa igra Catherine Deneuve, prav tako rojena za te »lepotice dneva«, ki obsedajo moške, jasno, na vse najbolj bizarne in perverzne načine. Tristana se po materini smrti vseli k donu Lopeju (Rey), navidez liberalnemu aristokratu, ki ji pusti, da počne, kar hoče, obenem pa jo s svojo napol dekadentno, napol tiransko posesivnostjo tako duši, ustavlja in paralizira, da po nekaj letih prebegne k mlademu umetniku (Franco Nero), toda ko odkrijejo, da jo žre tumor (uganite, kje!), se vrne k svojemu izvirnemu mučitelju - z naklepom, se razume. Tristana je dobro dopolnilo Viridiane, posnete 9 let prej. Še več, skupaj tvorita popolni double-bill. Če hočete preživeti filmski večer v dvoje, potem ne oklevajte.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.