Veljsko Njegovan

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Plošča

Rokerji pojejo pesnike 5

2009, MKC Maribor/Subkulturni azil MariboR

+ + +

Prvosedeči Dušan Hedl z rokerji, ki bolj ali manj posrečeno pojejo pesnike.

Prvosedeči Dušan Hedl z rokerji, ki bolj ali manj posrečeno pojejo pesnike.
© © Marko Pigac

Kako združiti uveljavljeno, a v širšem medijskem prostoru precej spregledano obliko besedne umetnosti in nekoliko bolj prisotno rokovsko estetiko, ne da bi se pri tem pokazala očitna neusklajenost med umetniškima izrazoma? Rokovska izraznost je nekoliko kompleksnejša od poezije, saj je sestavljena iz več komponent in bolj usmerjena v glasbeno izražanje, tako da so izvajalci večinoma glasbeniki in bi le redke med njimi lahko označili za pesnike. A ravno ti redki so tisti, ki jim uspe že v osnovi ustvariti kakovostna besedila in jih nato uglasbiti v harmonično celoto - izvirno, prepoznavno, avtorsko zaznamovano skladbo. Težava nastane, ko se glasbeniki lotijo tuje poezije, ki je v bistvu samozadostna in jo določajo zakonitosti jezika, govora in pomena. Rokerji pojejo pesnike je dolgoletni projekt štajerskega alter guruja Dušana Hedla, organizatorja in glasbenega urednika te kompilacije. Ambiciozen projekt je pomemben zaradi ohranjanja slovenskega jezika v danes preveč poangleženem rocku, hkrati pa številnim slovenskim pesnikom zagotavlja boljšo prepoznavnost in uveljavitev. Kompilacija Rokerji pojejo pesnike 5 prinaša zajetno število pesnikov in glasbenikov z različnih koncev Slovenije. Osemnajst žanrsko različno podkovanih glasbenih izvajalcev oziroma skupin, raznovrsten izbor pesnikov in kar 22 skladb sestavlja zares zgoščeno kompilacijo, po kateri bi bilo mogoče soditi, kakšne so skladateljske zmogljivosti med izvajalci popularne glasbe v dolini šentflorjanski. Zaradi velikega števila sodelujočih so vtisi po poslušanju različni, a na splošno lahko zatrdimo, da je redkim sodelujočim glasbenikom zares uspelo uskladiti poezijo z glasbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.