Borka

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Plošča

Flying Lotus: Cosmogramma

2010, Warp

+ + + +

Tretji album Flying Lotusa, ki je v zadnjih dveh letih postal prava podzemna svetovna zvezda hiphoperskega IDM-a, je bil ena težje pričakovanih in tudi najbolj hajpanih plat prve polovice leta. Cosmogramma je njegov najbolj zmedeni in hkrati zreli izdelek doslej, tokrat si je res dal duška, 'pijane' gruve pa so večinoma zamenjali nasičeni fragmentirani šusi zvočnih idej. Steven Ellison, bolj znan kot Flying Lotus ali krajše in bolj frajersko Fly Lo, je eden tistih redkih izvajalcev, ki so precej mladi postali zastavonoše posameznih slogov, žanrov ali scen. Bivši študent filmskih študij je prvič zbudil pozornost s prvencem 1983, naslednji album, z vseh strani opevani Los Angeles, pa ga je izstrelil med prvokategornike IDM-ovskih eksperimentalnih in plesnih godb, k čemur je pripomoglo tudi to, da ga je v varstvo vzela sheffieldska velikanka Warp.
Ellison in kolegi, ki so slišali koščke materiala že pred časom, so zagotavljali, da bo Cosmogramma nekaj novega. V nekem intervjuju je izjavil, da gre pri projektu končno za muziko, ki si jo je vedno želel delati. Da je že zelo mlad imel vizijo, kaj hoče delati, in da je to končno to. Sam je plati tudi prilepil etiketo 'space opera', kar verjetno leti na to, da je ogromno inštrumentov, predvsem godal, odigranih in posnetih v živo in da so teksture, ki so bile pri njem že prej značilno sestavljene iz neštetih plasti, sedaj še gostejše. Med gosti na plati gre najprej omeniti Miguela Atwooda Fergusona, starosto lokalne scene, ki je specializiran za aranžiranje godalne sekcije, najbolj znan sodelavec pa je pevec Radioheadov Thom Yorke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.