Ljubezenski primer ali Tragedija poštne uslužbenke

Dušan Makavejev Eva Ras, Slobodan Aligrudić, Ružica Sokić

/media/www/slike.old/mladina/dvdljubezenski_primer.jpg

 

Če hočete videti Jugoslavijo, ki je ni več, si poglejte Ljubezenski primer ali Tragedijo poštne uslužbenke, enega izmed najboljših jugoslovanskih filmov vseh časov in eno izmed najboljših - najbolj kliničnih, najbolj črnih, najbolj igrivo srhljivih, najbolj zrcalnih - slik Jugoslavije. Posnel jo je kakopak Dušan Makavejev - ne le eden izmed najboljših jugoslovanskih režiserjev, ampak auteur s Panteona svetovnih režiserjev. Eva Ras in Slobodan Aligrudić sta telefonistka in deratizator, ki se romantično - in multietnično - zapleteta, toda njuna obsedenost se sprevrne v obdukcijo njenega trupla, jugoslovanske politike, jugoslovanske sekularizacije, jugoslovanske seksologije, jugoslovanske kriminologije in jugoslovanskih absurdov, vrednih najboljših filmov noir in najboljših maoističnih non sequiturjev. Moški so pač šibki, izgubljeni in daleč od emancipacije (dlje kot ženske), melodrama ni polje emocionalne avtentičnosti, ampak torišče manipulacij, romanca se konča z umorom, za masko spokojnosti in normalnosti tli horror, sicer povzetek seksualnih, socialnih in političnih frustracij, junaki izgledajo kot ujetniki patriarhalne, opresivne, razredne družbe, mala jugoslovanska mesta pa kot mala ameriška mesta. Tu je nekaj stalno na tem, da umre. In podgane so stalno na tem, da prevzamejo kraljestvo na Zemlji. Boljše obdukcije Jugoslavije zlepa ne boste videli. Čakajte, da vidite Evo Ras - in njene možgane.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.