Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 49  |  Uvodnik

Prihaja On

»Prihodnje leto bo slovenska elita skušala vzpostaviti Mesijo; osebo, ki bo delovala kot odrešenik. Ta bi jim omogočil še naprej ohranjati njihove pozicije in utišati demokratični nadzor. Teren že pripravljajo.«
Dr. Urban Vehovar, predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije, na srečanju, poimenovanem Akademija za demokracijo

Da ne bo nesporazuma: saj osnovna težnja, poudariti pomen prava in pravne države, ki si jo je naložila doslej neznana Akademija za demokracijo, je prava tema v pravem trenutku. To je eden izmed problemov Slovenije. Brez spoštovanja prava ne deluje nič, izgubi se zaupanje v državo, ne nazadnje v ustavni red. A toliko neumnosti, kot smo jih slišali ta teden, že dolgo ni bilo. Začelo se je s skupino, ki bi resetirala državo, odpustila vse sodnike in tožilce, najela tuje, pa še vse študente prava poslala v tujino; to so si zaželeli prav tisti Jože P. Damijan in prijatelji, ki so v času Janeza Janše igrali ročni nogomet v prostorih vlade in nam prodajali, da kot država nismo uspešni, ker nismo dovolj liberalni. Da nismo dovolj Islandija. Da nismo dovolj Irska. Da nismo dovolj Wall Street in City. Da ne razumemo. No, zdaj vsi razumemo. Ves svet razume. In nihče noče biti Irska.
Kadar ljudje česa niso razumeli, tam v pradavnini, so si to radi v naglici razlagali z obstoji različnih nadnaravnih bitij, nadnaravnih ozadij in sil. A zdi se, da norost situacije danes nekatere spravlja v podobno stisko. Ne morejo več. Potrebujejo razlago. In vedno so zadaj potem temne sile, pri nas pa ponavadi elite. Temne. Saj ni dvoma: svet, Slovenija, vse skupaj je vrženo s tečajev. Nič ni več, kot je bilo. Ni stabilnosti, ni predvidljivosti. In to je strašljivo. A če kdo ve, kaj se zgodi v krizi, v takšnih situacijah, so to prav izobraženci, kot je Vehovar. A zlomka: prav njih tako rado odnese v takšno razlaganje sveta, ki ponavadi zahteva medicinske izraze.
Seveda je opozorilo, da bi se lahko kdaj v Sloveniji pojavil politik, ki bi se imel za Mesijo, vedno umestno. Nevarno je, če ga drugi vidijo kot Mesijo, še bolj, če tako vidi sebe. A takšnega skoraj Mesijo je Slovenija imela, pa je Vehovar molčal. Odnesle so ga volitve leta 2008.
V Sloveniji je veliko narobe. A še neprimerno bolj narobe bo, ko si bomo začeli razmere razlagati s teorijami zarot. Prevedimo namreč tisto, kar trdi Vehovar: da bo prihodnje leto poskušala slovenska elita vzpostaviti Mesijo. Saj to se ne bo zgodilo prihodnje leto, to se vendar dogaja že danes! Tako v intelektualnih kot političnih krogih kot tudi v medijih že nekaj časa poteka razprava o tem, ali ne bi bilo za politično preživetje levice - ki pač ima na podlagi rezultatov na volitvah trenutno oblast v državi - bolje, če bi Pahorja kot predsednika vlade zamenjal kdo, ki bi imel več verodostojnosti in mandatarske veščine. Ocene so različne, nekateri so za, nekateri še naprej stavijo na Pahorja. Pojavljajo se različna imena. Enkrat je to ljubljanski župan Zoran Janković, spet drugič evropski komisar Janez Potočnik itd. Poteka tudi razprava o tem, ali naj se morda na levici združita Zares in LDS in naj se na mesto sedanjih predsednikov postavi koga, ki bo imel večjo verodostojnost od Gregorja Golobiča in Katarine Kresal. Pa da bi morala SD sama sprožiti razpravo znotraj stranke in poiskati nadomestilo za Pahorja. Mesija? Paranormalno? E.T.? Pa saj ta razprava poteka tudi v Nemčiji! In je potekala v Britaniji pod Blairom in zamenjavo z Brownom so celo izvedli, pa so na volitvah vseeno izgubili. Tovrstna razprava je najbolj normalna.
Če bi bila Slovenija dejansko v rokah takšne elite, kot jo opisuje Vehovar, potem se vse tisto, kar se danes dogaja in razkriva, preprosto ne bi zgodilo. Razmere same so dokaz, da ni zarote, ampak da državo žal predvsem obvladujejo razmere - ki pa so popolnoma nepredvidljive in stresne. Očitno za nekatere še prav posebno.
Seveda so takšne razmere najboljše gojišče za populizme vseh vrst, a tudi za preroke in lažne preroke. Mar ni prerok, torej vedež, tisti, ki ve, tudi tisti, ki danes opozarja na Mesijo? Pazimo se prerokov.
A, žal, Njega ne bo in nihče nas ne bo odrešil realnosti. Ta pa je takšna: podjetja so v težavah, večina od njih ne zmore še bolj znižati stroškov, podjetja ne morejo ostati konkurenčna, ker so zaradi preteklih napak in neumnosti ostala nerazvita ali brez zmožnosti investiranja, vse višja je nelikvidnost, proračunski prilivi so bistveno nižji, kot so bili, vlada nima res močnega programa izhoda iz krize, okoliščine so slabe tudi v Evropi, evro je v težavah ...
Mesije žal ne bo, da bi nas odrešil, da bi za nas umrl na križu. Bolj verjeten je celo prestop Messija k Olimpiji. Problem elite v Sloveniji pa ni, da je močna, ampak da je šibka. Ko bi vsaj imeli močno elito, da bi imeli dovolj kandidatov za ministre, premiere, direktorje. Žal je slovenska elita ena uboga revica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.