Marcel Štefančič, jr.

20. 1. 2011  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Film

Maščevanje jakuze

Takashi Ishii Takeshi “Beat” Kitano, Koichi Sato, Masahiro Motoki

/media/www/slike.old/mladina/dvdmaevanje_jakuze.jpg

 

Devetdeseta leta prejšnjega stoletja - Japonska je v ekonomski krizi, depresiji, recesiji. Denarja je manj, zato ljudje na zabavo ne mislijo, sploh pa ne na žurke v nočnih klubih. In Bandai (Koichi Sato) je prav lastnik enega takega nočnega kluba. Ne da je to njegov največji problem: Bandai je namreč tudi zelo zadolžen - pri podzemlju. Jakuze pa niso banke - ne zaplenijo ti le lokala, ampak tudi življenje. In kot vsi obupanci, se tudi Bandaiju utrne genialno obupana ideja: oropal bo jakuze - in jim tako odplačal dolg. Kar ni ravno realistično. Toda Bandai je vendarle toliko realista, da ve, da ropa ne more izvršiti sam, zato vpokliče »dream team« - zadetega zvodnika, propadlega policaja, odpuščenega biznismena in geja s hitrim nožem. In še preden dobro rečejo »akcija«, so že na muhi jakuz, ki za njimi pošljejo svoje hladne, brezkompromisne eksekutorje. Jasno, brutalnost tega mračnega, ekscesnega, zelo intenzivnega filma je obratnosorazmerna z naivnostjo roparjev - tako kot je naivnost roparjev premosorazmerna z brutalnostjo ekonomske krize, ki vsem tem deklasiranim moškim, japonskim »mestnim psom«, zastavi tudi nekaj zoprnih vprašanj o njihovi spolni identiteti, kar seveda njihovo pop mučeništvo le še dodatno začini.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.