Bernard Nežmah

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Knjiga

Daniel Goleman: Ekološka inteligenca

Mladinska knjiga, Ljubljana 2011, 24,94 €

+ + + +

Avtor uspešnice »Čustvena inteligenca« tokrat nakazuje možnosti uporabe inteligence zoper ekološka uničenja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Knjiga

+ + + +

Avtor uspešnice »Čustvena inteligenca« tokrat nakazuje možnosti uporabe inteligence zoper ekološka uničenja.

Začetek je fatalen: nevarnost ni zunaj, pred njo se ni več moč skriti v stanovanje, zakaj ekološko onesnaženi so že naši domovi. Množica okrasnih predmetov, laki in čistila v kopalnici, igrače, telefoni, aparature, hladilnik s prehrambenimi izdelki, vsi so namreč kontaminirani s kemičnimi sestavinami, ki sproščajo v zrak zdravju škodljive substance.

Torej - konec sveta? Trenutek kvečjemu za nastop verske sekte? Ne, Goleman je pragmatik, ki izhaja iz pozitivnih zgledov. V Indiji je npr. kot stranski produkt pri izdelovanju Coca Cole nastajala gošča, ki so jo dajali tamkajšnjim kmetom, da so z njo gnojili polja. Po naključni analizi pa se je izkazalo, da vsebuje precej težkih kovin. Sledili so pritiski na multinacionalko, seveda dolgo brez uspeha, dokler Indijci niso preprosto začeli bojkotirati popularne pijače. Udarec trga je na koncu primoral Coca Colo, da je v proizvodnji pijače vpeljala visoke ekološke standarde.

Skratka, ekološka inteligenca pomeni, da se nakupovanja lotimo z eko vpogledom. Toda, kako pa naj človek ve, kaj je bivanju škodljivo?

Odgovor je v radikalni transparentnosti, po kateri bi imeli izdelki še tri dodatne vrste podatkov? - Katere sestavine v izdelku lahko škodujejo zdravju, kako daleč so morali pripotovati (ogljični odtis) in v kakšnih razmerah delajo zaposleni v tovarni.

Bilo bi licemerje, če bi posegali po najbolj eko produktih, medtem ko so delavci pri ustvarjanju izpostavljeni nevarnim hlapom, ali pa delajo tako rekoč zastonj.

Namesto salonskega lika ekologa napeljuje avtor na dejavnega, ki ne čaka vdano, da se pojavi eko proizvajalec, temveč od sedanjih zahteva drugačne standarde. A to ne le načelno, temveč praktično: ne bomo kupovali pokovke, v kateri je kot ojačevalec okusa diacetil!

Za to držo navaja spletne strani denimo organizacije Good Guide, ki vseskozi ocenjuje po teh kriterijih serijo izdelkov.

Knjiga, ki spodbuja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.