Grega Repovž

30. 1. 2007  |  Mladina 4  |  Uvodnik

Nov uspeh vlade

"Opustiti moramo kaznovalno politiko do brezposelnih in jim zares pomagati pri iskanju zaposlitve."
Marija Poglajen, nova generalna direktorica republiškega zavoda za zaposlovanje

"Zmotijo nas tudi dejstva, da iz Banke Slovenije uhajajo dokumenti, ki v javnosti vzbujajo nelagodje in ki lahko povzročajo probleme."
Jože Tanko, vodja poslanske skupine vladajoče SDS

Po uradnih izračunih se je število brezposelnih zadnje leto zmanjšalo za 16 odstotkov. Novembra 2005 je bilo tako na primer na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 93.932 brezposelnih, novembra 2006 pa le še 78.842. Vendar je to dosežek razvrščanja brezposelnih iz splošne v posebno evidenco in množičnega metanja ljudi iz vseh evidenc zavoda za zaposlovanje. Vse za lepšo statistiko, kot danes posredno priznava nova direktorica zavoda za zaposlovanje, sicer dolgoletna uslužbenka zavoda za zaposlovanje. Brezposelni so bili v zadnjih dveh letih dodatno marginalizirani, odnos vlade do njih je bil ponižujoč, marsikoga, ki se je že zaradi izgube zaposlitve znašel v težki osebni stiski, pa so z izbrisom še dodatno prikrajšali in stigmatizirali. Stigmatizacija je eden ključnih problemov brezposelnih, saj osebno zlomljeni, iz družbe pa seveda izločeni, težko nastopajo na trgu delovne sile.

Vlada je ob vsaki javni obtožbi, da načrtno briše brezposelne, ne da bi upoštevala, da s tem v imenu izboljševanja uradnih statistik kaznuje žive ljudi, očitke zavrnila kot zavajanje in širjenje negativnih informacij, z namenom blatenja vlade seveda. Nova direktorica je v obsodbi ravnanja dosedanjega vodstva zavoda, bivšega vodstva ministrstva za delo in tudi vlade, ki je predpise predlagala, njena koalicija pa sprejela, neizprosna. Poglajnova je sicer članica SDS.

A kakšno zvezo ima to z obtožbo guvernerja Mitje Gasparija, da je širil negativne ocene o stanju javnih financ v državi? Gre za isto sintagmo; in srhljivo je prav dejstvo, da sintagma širjenja negativnih informacij v tem prostoru sploh še obstaja in se uporablja. Kdor je trdil, da so bili brezposelni kaznovalno brisani iz evidenc, je širil negativno propagando. In ocena o stanju javnih financ, s katero se vlada ne strinja, je širjenje negativne propagande. Ni važno, ali je res ali ni, je negativno.

Širjenje negativne propagande je bilo v nekem, danes že globoko pokopanem režimu kaznivo dejanje. Danes ni kaznivo dejanje, je pa zato še vedno primeren in priročen način diskvalifikacije. Česa je bil obtožen Hanžek v primeru Strojan? Malodane protidržavnega ravnanja, ker je o nedopustni kršitvi obvestil "naše" organe v Evropski uniji. Enako so bili označeni tudi vsi, ki so si s tujimi strokovnjaki drznili spregovoriti o zakonu o RTV Slovenija.

A ne gre samo za iskanje kontrarevolucionarjev. Osnovni problem je, da leta 2007 še vedno ni presežena miselnost, da je drugače misleč človek slab človek. In razlika med zrelo in nezrelo demokracijo je prav v mentaliteti, ki dopušča oziroma kot normalno sprejema izključevanja drugače mislečega. Če je kaj od totalitarizma v Sloveniji torej res ostalo, je to prav diskurz "ad hominem", in začuda ga je najpogosteje zaznati prav med tistimi, ki stojijo v prvi vrsti, ko je treba pokojni komunistični režim obsojati.

Še en populistični udar je torej uspel. Ni važno, kakšna je cena obračuna s posameznikom, ni važno, če zaradi tega trpi ugled Banke Slovenije in celotne Slovenije v evropskih in mednarodnih očeh, ker vladajoča koalicija le teden dni potem, ko je gostila politično vrhuško Evrope, obračuna z guvernerjem narodne banke, ki je zaradi vstopa Slovenije v evroobmočje veljala za vrhunsko in neodvisno institucijo.

Vse kaže, da Gaspari ne bo dobil podpore v državnem zboru. A ugleda mu ne bodo mogli vzeti, tudi dostojanstva ne.

In vprašanje, ki ga ni nihče izpostavil? Namreč: čeprav natančnih ocen iz tako izpostavljane analize ni mogoče dobiti, opozorilo, da bi lahko v naslednjih letih primanjkljaj zaradi napačnih potez začel nevarno naraščati, ni osamljeno. Seveda: vsi, ki opozorila izrekajo, lahko pričakujejo javno obsodbo. A če se bo izkazalo, da ne gre za prerokbe, ampak točne napovedi in relevantna opozorila - kdo bo takrat ugotovil, da je bila to napaka?

V tej državi bi bilo že res treba opustiti kaznovalno politiko - ne le do brezposelnih, ampak tudi do drugače mislečih.