Vanja Pirc

11. 5. 2012  |  Mladina 19  |  Kultura

Množicanje za film

Umetniki Janezi Janše pozivajo javnost, naj jim s skupnimi močmi pomaga končati film

Izsek iz dokumentarnega filma Moje ime je Janez Janša

Izsek iz dokumentarnega filma Moje ime je Janez Janša
© Miha Fras

Vse očitneje je, da dokumentarec z vložki igranega filma Moje ime je Janez Janša, ki ga pripravljajo umetniki Janezi Janše, postaja eden najbolj kultnih slovenskih filmov. Čeprav še ni končan, že velja za film, ki ga bo treba nujno videti.

Razlog seveda ni le v tem, da se ukvarja s temo preimenovanja in še zlasti s tem, zakaj je trojica vidnih umetnikov pred leti prevzela ime sedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Dodatno dimenzijo mu je dala nedavna gonja, ki jo je sprožil direktor Viba filma Gregor Pajić. Trdil je, da naj bi bil film, ki v naslovu nosi ime, enako imenu sedanjega predsednika vlade, povsem nesprejemljiv, ker naj bi bili v njem pornografski posnetki skupinskega homoseksualnega odnosa. Pajić je seveda govoril na pamet in povsem zunaj konteksta. Klip, ki ga je tako zelo zmotil, da je državi odsvetoval sofinanciranje filma, traja manj kot dve sekundi. Vzet je iz filma Hustler White, ki je bil v Sloveniji predvajan že na dveh festivalih.

Umetniki Janezi Janše bi za dokončanje filma potrebovali še 6000 evrov, in ker so ob vsesplošnem zategovanju pasu donacije redke, na državo, ki še posebej temeljito klesti prav financiranje kulture in je umetnikom Janšam nenaklonjena, pa ne morejo računati, so se odločili za pomoč zaprositi javnost. To ne preseneča, saj so avtorji finskega filma Jekleno nebo tako zbrali kar milijon evrov.

In kako je mogoče podpreti film Jaz sem Janez Janša? Njegovi avtorji so se lotili crowdfundinga, ki bi ga lahko prevedli kot množično žicanje ali množicanje in poteka prek spletne platforme Verkami, namenjene prav takšnim projektom. Njena posebnost je, da vsi donatorji v zahvalo prejmejo darilce, sorazmerno finančnemu vložku.

Tisti, ki bodo za film Jaz sem Janez Janša darovali najmanjši znesek, 12 evrov, bodo ovekovečeni v odjavni špici filma, tisti, ki bodo prispevali malce več, bodo lahko film videli predčasno, prejeli DVD s podpisom treh Janezov Janš, ekskluzivne majice, fotografijo umetniške akcije „Triglav na Triglavu“ ali knjige Janezov Janš z osebnim posvetilom in avtogrami. Kdor bo prispeval najvišji znesek, 3700 evrov, bo ob vsem tem postal še ekskluzivni lastnik skupinskega projekta Janezov Janš, triptiha „Triglav na Triglavu“.

Na množicanje za film Moje ime je Janez Janša se je do srede popoldne odzvalo že 88 mecenov, skupno pa so zbrali 3837 evrov. Najvišja donacija je znašala 1000 evrov. Zbiranje sredstev se konča 20. maja, nabirka pa se bo najverjetneje znatno povečala že te dni, saj se v petek, na dan izida Mladine, v ljubljanskem lokalu Bikofe obeta množicanje v živo.

Ta petek in soboto si lahko v ljubljanski Stari elektrarni ogledate tudi predstavo Več nas bo, prej bomo na cilju, ki je „zakuhala“ film. Slovensko premiero filma pa naj bi dočakali jeseni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.