Veljko Njegovan

29. 3. 2013  |  Mladina 13  |  Kultura

Premiera bibličnih razsežnosti?

PopOvni, nov družbenokritični glasbeni projekt Ksenije Jus - Xenie

PopOvni so Uroš Usenik, Katja Stare, Ksenija Jus in Gregor Cvetko.

PopOvni so Uroš Usenik, Katja Stare, Ksenija Jus in Gregor Cvetko.
© d-saunds

Ksenija Jus - Xenia je na slovenski kantavtorski sceni navzoča že od zgodnjih devetdesetih let, v zadnjem času pa jo slovenska javnost še najbolj pozna kot avtorico Pesmi upora, himne Ženskega pevskega zbora Kombinat in tudi letošnjih zimskih protestov, ki so potekali po vsej Sloveniji. A Pesem upora ni edina socialno angažirana pesem, s katero se je Ksenija postavila v bran zatiranih in razčlovečenih ljudi. Njen najnovejši prispevek k temu je album, ki ga je posnela s svojo novo skupino PopOvni in izide ta petek, 29. marca.

Ksenija Jus je na sicer majhni in marginalizirani kantavtorski domači sceni redek primer vztrajnega, predvsem pa kakovostnega zlitja poezije in glasbe, ki ni žanrsko omejena. Kot ena redkih slovenskih kantavtoric je glasbeno pot začela že v prvi polovici devetdesetih let v Novi Gorici, kjer je sodelovala tudi s punk skupino Link der Wasser, s katero je leta 1996 nastopila na festivalu Novi rock. Njeno ustvarjalno pot je zaznamovalo sodelovanje z različnimi glasbeniki in skupinami, a kljub temu je ostala predvsem kantavtorica.

V zadnjem času pa jo spet vse bolj poznamo tudi kot članico različnih glasbenih zasedb. Že od leta 2008 uspešno sodeluje s kombinatkami in po njihovem nedavnem v vseh smislih več kot aktualnem prvencu je postala tudi enakopravna članica skupine PopOvni. Nastalo je deset novih, izrazito angažiranih in glede na trenutno družbenopolitično vzdušje v slovenski družbi tudi aktualnih skladb.

»Z Gregorjem Cvetkom sem sodelovala že na prejšnjih ploščah, prek njega pa sem spoznala Katjo Stare in Uroša Usenika. Nastajali smo počasi, ampak varno. Potem smo prišli na idejo, da se združimo v skupino. Pravzaprav sem v tem času ugotovila, da je napočil čas, da tudi sama delujem v skupini in ne zgolj kot samostojna avtorica,« pravi Ksenija, ki ji je v skupini pripadla vloga glavne vokalistke in interpretke svojih besedil. In ta so, kot priznava tudi sama, zelo realna, zelo družbenokritična.

Tako kot na prejšnjih ploščah se Ksenija tudi na tokratni ukvarja s težavami malega človeka, ki ga je kapitalizem v vseh pojavnih oblikah pahnil na rob preživetja. Tovrstne problematike se loteva z nedvoumnimi, bridkimi besedili, katerih sporočilnost je jasna – za vse naše neuspehe je kriv globalni kapitalizem, ki smo ga spustili med nas, sedaj pa nas počasi razžira. »Kruta oblika kapitalizma, ki se je vtihotapila v naša življenja, nas je oropala marsičesa, ne samo dostojanstva, ampak tudi možnosti enakopravnega dialoga v skupnosti, v kateri živimo. Če naša (srednja) generacija sprejme takšno stanje, potem mlajših generacij ne čaka svetla prihodnost. Verjetno se še ne zavedamo, da bomo s svojo prilagodljivostjo zvozili naša življenja. Toda kaj bo potem z našimi otroki?« se sprašuje. Njen aktivistični duh in pogumna drža, zlasti pa spretno ustvarjanje verzov, ki jih skupaj z drugimi člani skupine poveže v prepoznavni glasbeni jezik, pozornega poslušalca pritegnejo in dobesedno vsrkajo vase.

Ja, Ksenija je goreča aktivistka, ki se v svojih besedilih dotakne vsake nepravičnosti, vsakega spodrsljaja. Zato ne preseneča, da je prav ona napisala tudi besedilo že omenjene Pesmi upora. Pravi, da se je med pisanjem besedila večinoma sklicevala na svoje osebne izkušnje ter izkušnje prijateljev in znancev, hkrati pa je opazovala splošno družbenopolitično ozračje v preteklih nekaj letih. Letošnji protesti so zato zanjo zgolj začetek: »Zimsko ljudsko vstajo razumem kot jutranjo kavico. Slovenke in Slovenci se dejansko šele prebujamo iz tega dremeža. To je samo jutranje dramilo. Ljudski glas se bo še slišal. Šele takrat bomo lahko govorili, da smo zares naredili korak naprej. Najprej je treba popraviti krivice iz sedanjosti, hkrati pa popravljati tudi tiste iz preteklosti. In takih krivic je veliko več, kot si jih predstavljamo.«

Za premierno predstavitev svojega novega projekta ni po naključju zbrala 29. marca. Letošnji 29. marec je velikonočni petek. »Tako kot ima krščanstvo v tem delu sveta svoje mesto, si tudi glasba PopOvnov zasluži poseben datum za začetek misije, ki jo prinašamo. Izbrali smo torej veliki petek, dan, ko je bil križan odrešenik,« Ksenija pojasnjuje svojo odločitev. Kot dodaja, bo, tako, kot je obdobje od Kristusove smrti do vstajenja trajalo tri dni, tudi njihovo rajanje trajalo tri dni. »Vsi, ki bodo obiskali nastop, si bodo lahko vzeli tudi plošček in tako veselo nadaljevali pot v srečnejšo prihodnost.«

Koncert:
PopOvni
Kaj: predstavitev plošče Čuvaji ognja
Kje: Menza pri koritu, Ljubljana
Kdaj: 29. marca 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.