Marcel Štefančič jr.

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Črna maša

Black Mass, 2015
Scott Cooper

Državni prijatelj.

Ko se James “Whitey” Bulger (Johnny Depp) vrne domov, mu sin pove, da ima v šoli težave, ker je udaril sošolca. Bulger ga pouči: “Ne, težav nimaš zato, ker si ga udaril, temveč zato, ker si ga udaril pred drugimi. Udariti ga moraš tedaj, ko te nihče ne vidi.”

Natanko to počne Bulger, gangster (“Winter Hill Gang”), ki je vse tja od konca sedemdesetih let do začetka devetdesetih kontroliral južni Boston: ubija tedaj, ko ga nihče ne vidi. Hladno in brutalno – v eksekucijskem slogu neuničljivega serijskega morilca iz slasherjev – pobija tako tekmece kot notranje izdajalce, potemtakem tiste, ki ga ovajajo policiji, le da ovaduhe pobija še kreativnejše in z večjim veseljem. Kar je ironično: James “Whitey” Bulger je bil namreč monumentalni ovaduh FBI-ja. Utrne se mu genialna ideja: če hočem, da me FBI pusti pri miru, je najbolje, da FBI-ju ovajam konkurenco, mafijo. Ovajanje postane njegov poslovni model. Konkurence se znebi, jasno, s pomočjo FBI-ja. To, da je njegov nekdanji sošolec FBI-jevec (Joel Edgerton), pomaga – koliko pomaga to, da je njegov brat senator (Benedict Cumberbatch), pa je prepuščeno domišljiji, toda mala riba mutira v kraljico podzemlja. Bulger mlati mastne denarje, a jih potrebuje – preživetje v podzemlju ni le projekt, ampak tudi investicija. Johnny Depp se transformira do neprepoznavnosti, toda tako ko on – eks John Dillinger, državni sovražnik – izgine v liku Jamesa “Whiteyja” Bulgerja, državnega prijatelja, tudi Črna maša izgine v Dobrih fantih, Dvojni igri in Ameriških prevarah, pri tem pa ovadi državo, veliko stvarnico kriminala, terorja in dereguliranega kapitalizma. Bulger je gangster, ki kapitalizem jemlje tako smrtno resno, da postane neločjiv od njega, zato ga ni mogoče ovaditi. Ovajajo ga številni, premnogi, a neuspešno – kapitalizma ne moreš ovaditi. To vemo.

(Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.