Marcel Štefančič jr.

27. 5. 2016  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Film

Warcraft: Začetek

Warcraft, 2016
Duncan Jones

Begunci.

»Ali se nameravate vrniti domov,« vpraša predstavnik človeške rase. »Naš svet je uničen – nimamo kam,« odvrne predstavnik orkov, nečloveške rase. »Nismo odgovorni za to, da je vaš svet uničen,« pravi predstavnik človeške rase, ki še doda: »Zakaj ste sploh tu?« Ork odvrne: »Da bi rešili svoje ljudstvo.« Točno, Warcraft: Začetek, posnet po sloviti videoigrici, je 160-milijonski fantazijski spektakel o begunski krizi.

Film, ki ga je posnel Duncan Jones, sin Davida Bowieja, je poln digitalnih panoram, hreščečih bitk, karizmatičnih kraljev, generacijskih prepadov, bojevitih množic, prstanov, čarovništva, izžarevanja in mutantskih živali, toda orki so begunci, migranti, prosilci za azil. Njihov svet – podoben Srednjemu svetu iz Gospodarja prstanov – je razdejan, opustošen, mrtev. Ker tam življenje ni več mogoče, potrebujejo nov dom, zato – s pomočjo čarovnije – odkrijejo magični portal, »velika vrata« (fantazijsko alegorijo Sredozemskega morja in grških otokov), ki jim omogočijo migracijo v paralelni, civilizirani, človeški svet (Azeroth), srednjeveško verzijo Evropske unije, podobno arhipelagu kraljestev iz Igre prestolov. Jasno, orki, na čelu z Durotanom (Toby Kebbell), izgledajo groteskno – v očeh ljudi so »zveri« in »pošasti«, popolna slika »barbarov pred vrati«. Orki so robustni orjaki, fizična sila, primerni za težka dela – ljudje, na čelu s kraljem Llanom (Dominic Cooper) in vitezom Lotharjem (Travis Fimmel), pa so precej nižje rasti, toda »tehnološko« razvitejši in »civilizacijsko« superiornejši. Toda ko pride do kontakta med tema svetovoma, med tema rasama, se zastavijo dobro znana vprašanja: »Kdo ste?« »Kako ti je ime?« »Ali razumeš naš jezik?« »Kako ste prišli sem?« »Od kod prihajate?« Nekdo celo pravi: »Vse rase poznam, a za vašo še nisem slišal.« Zato jim reče: »Pokažite, od kod prihajate.« (Kdo pa ve, kje je Eritreja ali Somalija?) Logično, zajete orke strpajo v kletke. »Vem, kaj ste prestali,« pravi nekdo. »Niste zelo drugačni od nas.« In tako kot med orki najdete »teroriste«, med ljudmi najdete tiste, ki človeštvo pozivajo, naj se združi – v nasprotnem primeru jih bodo te množične migracije, te »horde«, pokopale. Ja, portal je treba zapreti. Da potem ugotovijo, da so bili orki dejansko »povabljeni s te strani« (Angela Merkel!), ne preseneča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.