Marcel Štefančič jr.

9. 12. 2016  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

Podzemlje: Krvave vojne

Underworld: Blood Wars, 2016, Anna Foerster 

proti -

Čistka.

Krvave vojne? Odkar so se vrnile Vojne zvezd, lahko pričakujemo veliko filmov z “vojnami” v naslovu. Podzemlje je že vse tja od leta 2003 prizorišče tisočletnih vojn med vampirji in volkodlaki, prizorišče velike tekme za primat v filmskem bestiariju – vampirji ali volkodlaki? Selena (Kate Beckinsale), neogotska vampirka v oprijetem usnju (Buffy + Blade), je zdaj na eni, zdaj na drugi strani. Tokrat se vrne k vampirjem, preden spet ne odskoči k volkodlakom. Ne zato, ker bi nujno potrebovali akcijsko junakinjo, temveč zato, ker tako piše v scenariju, v katerem piše tudi, da njena hči – jasno, Eva, prva “čista hibridka” – navdihuje fantazije o svetovni prevladi. Zadnji ljudje bodo čisti. Ko je poročnica Ripley (Sigourney Weaver) v Osmem potniku preživela vse napade aliena, smo dobili prvo pravo akcijsko junakinjo. Le da tega tedaj, leta 1979, še nismo vedeli. Mislili smo, da je bila poročnica Ripley le devica, ki je preživela križarski pohod pošasti – da je bila torej le “zadnje dekle” (final girl), ki je preživelo grozljivko. Tako kot recimo Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) v Noči čarovnic. V slasherjih, ki so tedaj cveteli (in Osmi potnik je bil vesoljski slasher, “Žrelo v vesolju”), je bilo to pravilo: preživela je le devica – no, “čista” ženska, ki se je hranila za poročno noč. Klavski napadi pošasti – psihopata, serijskega morilca, običajno maskiranega (hej, v grozljivki smo, zato je treba žrtev najprej prestrašiti in šele potem likvidirati) – so bili itak videti kot penetracije, posilstva.

Poročnica Ripley je bila daleč od doma, zanašala se je lahko le nase, v vesolju njenih krikov ni nihče slišal. Šele naslednji Osmi potnik, posnet v času Reaganovih akcijskih junakov, “vojsk enega” (Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Dolph Lundgren), jo je prelevil v akcijsko junakinjo. Potem so prišle Nikita (Nikita), Neytiri (Avatar), Zen (Čokolada), Yu Shu Lien (Prežeči tiger, skriti zmaj), narednica Rita Rose Vrataski (Na robu jutrišnjega dne), Cherry Darling (Smrtno nevaren), Mallory Kane (Haywire), Hit Girl (Kick-Ass), Sarah Connor (Terminator 2), Nevesta (Ubila bom Billa), Lara Croft (Lara Croft), Leeloo (Peti element), Lucy (Lucy), Tank Girl (Tank Girl), Æon Flux (Æon Flux), Hanna (Hanna), Evelyn Salt (Salt) in Furiosa (Cesta besa), ki so moškim pokazale, kaj je to opolnomočenje ( ja, Furiosa je odpihnila celo Mad Maxa, narednica Vrataski pa celo Toma Cruisa), toda nobena – niti Katniss Everdeen (Igre lakote) – ni dobila toliko nadaljevanj kot Selena, ki se zdaj, v Krvavih vojnah, vrača že petič. Toliko nadaljevanj je dobila le še Alice (Milla Jovovich) v Nevidnem zlu. In čas je, da se združita, kajti peto Podzemlje je tako upehano in tako brezosebno kot bullet-time. Še celo kostumi imajo več je tako upehano in tako brezosebno . Še celo kostumi imajo več je tako upehano in tako brezosebno osebnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.