Marcel Štefančič jr.

30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Film

Dekliška noč

Rough Night, 2017, Lucia Aniello

zadržan -

Krokarke.

Dekliška noč je dekliška verzija Prekrokane noči ali pa, še bolje, Totalnih pokvarjencev, le da se dekleta, štiri prijateljice iz študentskih dni (Scarlett Johansson, Jillian Bell, Ilana Glazer in Zoë Kravitz) in avstralska prijateljica ene izmed njih (Kate McKinnon), ne odpravijo v Las Vegas, temveč v Miami Beach, kjer se skušajo – v kontekstu dekliščine (ena izmed njih, bodoča senatorka, se bo poročila) – brezmejno znoreti, kar pomeni, da pijejo in divjajo, plešejo in snifajo, da počnejo reči, ki jih v vsakdanjem »prilagojenem« življenju ne bi, da zavržejo vse svoje inhibicije, pohodijo vse svoje frustracije in izživijo vse svoje fantazije, da se torej povsem in scela osvobodijo. In kako tale farsa vidi osvoboditev ženske, žensko zmago nad inhibicijami in frustracijami, izživitev ženskih fantazij?

Takole: punce si v sobo naročijo striptiznika, moškega, ki bo šel »do nagega«, ja, »full monty«. To je to. Happy boxing day! In res je veselo: striptiznika namreč med »točko« ponesreči ubijejo. Dekliška noč je tipični otrok naše dobe: da bi bile stvari zabavne, mora nekdo umreti. A to še ni vse: ženskam, ki jih cilja in ki se jim zdijo Chippendales zadnji stadij ženske osvoboditve, ponuja še učinkovitejšo, hardcore feministično verzijo ženske osvoboditve, kakršno je verjetno videla v francoskih filmih Posili me! in Romanca, – eliminacijo moških. Vprašanje je le: s kom se bodo potem poročile? Druga z drugo? Tako osvobojene pa spet niso. Ne glejte tega po Čudežni ženski.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.