MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah

13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Knjiga

Noam Chomsky: Kdo vlada svetu

Modrijan, Ljubljana 2017, prevod: Maja Novak, 24,90 €

+ + + + +

Največji intelektualec moderne dobe vsakič znova napiše isto knjigo.

In vsakič je to miselni izziv. Mož, ki je pred šestdesetimi leti napisal Sintaktične strukture in v hipu postal prvo ime svetovne lingvistike, je zadnjega pol stoletja opuščal jezikoslovje in postal osrednji politični mislec. Dosleden samemu sebi, zakaj po njem je intelektualec dolžan, da svojih znanj o manipulacijah oblasti ne deli le v predavalnicah, ampak jih širi tudi množicam.

V metodi je ostri faktograf, ki osupne z detajli. Severna Koreja velja za zgled najbolj nore vladavine, a on se vpraša tudi – zakaj? In izbrska podatek, kako so ZDA po koncu vojaških operacij v korejski vojni poslale še letala, da so zbombardirala njene velike jezove, ki so uravnavali oskrbo z vodo, in uničila riževa polja ter zasejala množično stradanje in smrt. Ko so pred časom Američani tik ob severnokorejski meji na vojaških vajah simulirali jedrske bombne napade, postane razumljivo, zakaj so danes severnokorejski voditelji tako blazni in pošastni.

Pri Chomskem noben medijski dogodek ne ostane brez konteksta. Ruska aneksija Krima je seveda problem, kaj pa ameriška aneksija kubanskega Guantanama, ki je že stoletje samoumevno v rokah ameriške vojske? Razblinja tudi svetovno sliko Obame »good guya«: Bush, jr. je po svetu lovil osumljence in jih spravljal v taborišča ter dal mučiti, Obama jih je preprosto pobijal z brezpilotnimi letali.

Nobenih medijskih faktov ne vzame kot takih, temveč jih misli ter primerja s podobnimi, kar mu uspeva z eruditskim študijem zakritih margin.

Področje, ki mu spolzi, pa je vprašanje, kako da med Reaganom in Clintonom, Kennedyjem ter Obamo, Nixonom in Carterjem ni razlik. Edino, kar mu ne uspe, je prepričljivo pokazati, kdo vlada svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.