Marcel Štefančič jr.

27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

Rdeči pes: Modri

Red Dog: True Blue, 2016, Kriv Stenders

za

Mutacija.

Avstralski Rdeči pes se je leta 2011 – vsaj v Avstraliji – prelevil v huronski hit, senzacijo, kult. Nadaljevanje je bilo neizbežno, toda Kriv Stenders zanj ni hotel slišati, dokler ni klonil, le da ni posnel nadaljevanja, temveč predzgodbo, ki se začne leta 2011. Mick (Jason Isaacs), tipični workaholic, svojih dveh sinov, ki hočeta psa, ne vidi prav dosti, za pse pa noče slišati – na koncu vedno umrejo. Raje ju odpelje v kino, v katerem pa ravno vrtijo Rdečega psa. In le Mick ve, da temu psu ni bilo ime Rdeči, temveč Modri.

Zakaj to ve? Ker je bil to nekoč njegov pes. In potem nas flešbek odpelje v revolucionarno leto 1968, ki je bilo revolucionarno tudi za 11-letnega Micka (Levi Miller), saj ga po očetovi smrti in materini hospitalizaciji pošljejo k dedu (Bryan Brown), na »marsovsko« farmo, kjer mu Modri, lepotička (Hanna Mangan Lawrence) in multi-kulti milje (kitajski kuhar, korejski pilot, staroselski aktivist) pomagajo, da gre skozi avanture, iniciacije in rituale, ob spominu na katere bo leta 2011 težko skrival solze. Slovenski filmarji, ki nas mučijo z nedoživetimi mladinskimi filmi, tu lahko vidijo, kako se posname mladinski film, ki ga zavrti tudi festival Sundance. (Kinodvor/Kinobalon)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.