MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Film

Popotovanje cesarskega pingvina 2

L’empereur, 2017, Luc Jacquet

zadržan

Unheimliche.

Popotovanje cesarskega pingvina – doku o odiseji pingvinov, ki so voljni premagati neizmerne daljave, da bi prišli do najboljšega kraja za »kolektivni« seks – je pred dvanajstimi leti postalo globalni hit, pobralo oskarja in sprožilo številne imitacije (Vesele nogice), toda nadaljevanje – doku o odiseji novega, mladega pingvina, ki gre za mističnim glasom ekstremnega ekosistema – je presenetljivo povsem propadlo, tako da mi je med recikliranjem originala – prva četrtina je dobesedno reciklaža – po glavi rojilo le eno vprašanje: zakaj je bil pingvin (Danny DeVito) v filmu Batman se vrača taka pošast, če pa so pingvini videti bolj človeško od ljudi?

A po drugi strani: pingvini so nam zelo podobni – videti so kot imitacije ljudi. So pošastni, ker so nam tako podobni? Nas njihova humanoidnost spravlja v nelagodje? Še huje: ker jih tale doku prikazuje kot nedolžne staroselce, ki smo jih poslali v rezervat (antarktični gulag), kjer zdaj disidentsko, ekstatično in mučeniško zmrzujejo, se zdi, kot da hoče reči – hej, kaj če smo mi pošasti, ki hočejo biti podobne pingvinom? Kaj če smo le trači evolucije, ki potrebujejo ekstremne razmere (teror, vojne, podnebne spremembe), da bi preživeli?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.