Marcel Štefančič, jr.

6. 11. 2008  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Film

Ponarejevalci

Stefan Ruzowitzky Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow

/media/www/slike.old/mladina/dvdponarejevalci.jpg

 

Avstrijski film Ponarejevalci, letošnji tujejezični Oskarjevec, je posnet po memoarih Adolfa Burgerja, slovaškega Juda, ki je II. svetovno vojno preživel v nacističnem taborišču, toda v ospredju vendarle ni Burger (August Diehl), ampak fiktivni Salomon Sorowitsch (Karl Markovics), alias Sally, ruski Jud, eden izmed najbolj drznih in lucidnih predvojnih ponarejevalcev, toda ko policija krog zategne, se znajde v delovnem taborišču, ki mutira v nacistično taborišče Sachsenhausen. Inšpektor Herzog (Devid Striesow), njegov stari sovražnik, ki medtem mutira v nacističnega oficirja, mu ponudi nekaj, česar ne more zavrniti: delaj zame, pa boš deležen preferenčne obravnave! Nacisti namreč sklenejo, da bodo ameriško in britansko ekonomijo destabilizirali, zato hočejo na mednarodni finančni trg spraviti čim večjo količino ponarejenih dolarjev in funtov. Sally, oportunistični con-artist, fasciniran nad sabo in svojo umetnostjo, ki hoče za vsako ceno preživeti, kakopak prikima, s čimer postane prostovoljni kooperant nacistične zarote in obenem »izjema«, »posebni primer«, »vidni Jud«, ki v zameno za kolaboriranje pridobi kopico ugodnosti. In tu nastopi Burger, ki se pridruži »posebnim primerom«, toda v vlogi moralne vesti, svetniškega Juda, ki ne verjame v »posebne primere« in ki poziva k sabotaži, celo samožrtvovanju. Burgerju je jasno: če kolaboriraš z nacisti in če pristaneš na to, da si »izjema«, le legitimiraš početje nacistov, njihovo splošno pravilo. Medtem ko je Burger »idealni« Jud, ki verjame, da lahko v lagerju smrti ostaneš nedolžen in moralen, je Sally pragmatični, »nesvetniški« Jud, ki verjame, da je lager smrti cona sive ekonomije in da je mašina smrti standarde morale spremenila.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.